Slané pečivo: Pro úspěšné upečení chleba není rozhodující přesné dodržování množství uvedených surovin uvedených v receptu. Nedá se totiž přesně stanovit, protože různé druhy mouky se chovají odlišně. Chceme-li dosáhnout žádoucí konzistence těsta, musíme například přidat více tekutiny nebo mouky.

Chléb získá pěkný lesklý povrch, když bochník bezprostředně po upečení potřeme studenou vodou.

Pro zaručený úspěch "klasického" postupu je důležité mít (nebo si připravit) poruce několik dní kynoucí kvásek. Připravujeme si ho vždy oddělením těsta, přibližně velikosti kulečníkové koule, z předchozí várky.



Čápátí
50 dkg hrubé mouky, olej, voda a sůl

Z hrubé mouky, 1 lžíce oleje, vody a soli vypracujeme tuhé těsto. Vyválíme tenké placky a pečeme na pánvi nebo v troubě po obou stranách.Hotové můžeme tence potřít kvalitním olejem.
[top]


Parátha
Mouka, sůl, rostl. máslo, zelenina doměkka vařená nebo listy nadrobno pokrájené.

Do mouky se při propracování přidává zelenina, například uvařené brambory, dýně, cuketa, listy špenátu, mrkvová nať, kopřivy apod. Nepoužívá se zelenina, která obsahuje hodně vody (například rajčata). Z těsta vyválíte placky a pečete je nejprve z obou stran nasucho, pak vždy jednu stranu lehce potřete rozpuštěným máslem a opět pečete na omaštěné straně.
[top]


Purí
300 g hrubé mouky, 125 g hladké mouky, sůl, 250 ml vody, rostlinný olej do těsta a na smažení

Jsou podobné jako čapáty, ale jsou menší a poněkud nafouklé jako polštářky, protože jsou smažené velmi prudce. Při přípravě purí je teplota oleje velmi důležitá: pokud není dostatečně horký, purí se nenafouknou, pokud je příliš horký, purí se spálí a také se nenafouknou. Správnou teplotu vyzkoušejte na malém kousku těsta.
1. Prosijte hrubou mouku, hladkou mouku, přisolte podle chuti, všechno dejte do misky. Odstraňte nečistoty. Přidejte 1 lžičku oleje a dostatečné množství vody, vytvořte jemné těsto. Vyndejte těsto na moukou lehce posypaný vál a hnětejte dokud není úplně hladké. Dejte těsto do misky, přikryjte a odstavte na 30 minut.
2. Hnětejte těsto znovu asi 5 minut a rozdělte na 16 stejných porcí. Z každé porce vytvořte kuličku. Rukama uplácejte placatý ovál a vyválejte placku o průměru asi 10 cm.
3. Na kulaté pánvi (wok) rozpalte olej tak, aby byl velmi horký, ale aby se nepřepaloval (190°C). Vhoďte do oleje jednu purí tak, aby byla celá potopena. Velkou plochou lžičkou s otvory přidržte purí jemně pod hladinou asi 2–3 sekundy dokud neucítíte, že se nafukuje. Rychle přelejte purí lžičkou oleje. Hned jak se nafoukne, obraťte ji a další 3–4 sekundy polévejte olejem. Vytáhněte z pánve, nechte odkapat a vysušte na savém kuchyňském papíru.
[top]


Zelné tyčinky
hrst kysaného zelí, postní listové těsto, sůl

Kysané zelí pokrájíme na drobno, posypeme jím vál a na něm poválíme listové těsto. Až se zelí zapracuje do těsta, vyválíme plát a vykrajujeme radýlkem tvary, klademe na plech a pečeme.
[top]


Domácí chléb
3/4 hladké mouky (použijeme celou dávku, nebo nejvýše 1/3 dávky nahradíme moukou grahamovou nebo celozrnnou žitnou apod., pokud bychom nahradili více, těsto by špatně kynulo a nebylo by dobré), 2 lžičky kmínu, 3 lžičky soli, 2 lžičky octa, 1 balení droždí, 1/2 vlažné vody, 1 lžička cukru na kvásek. Dále můžeme přidat ořechy, lněné semínko, ovesné vločky atd.

Z vody, cukru, droždí a lžičky mouky necháme vzejít na teplém místě kvásek. Pak vypracujeme s ostatními přísadami vláčné těsto a necháme na teplém místě vykynout. Vykynuté je tehdy, když dvakrát zvětší svůj objem. Z těsta můžeme tvořit bochánky, které klademe na plech, nebo je dáme do formy, pekáče s vysokým okrajem apod. Povrch potíráme vodou s octem a necháme ještě kynout (20min). Pak pečeme ve vyhřáte troubě na 3/4 výkonu. Když se vytvoří na povrchu zatvrdlá vrstva těsta (asi po 20ti minutách), potřeme vodou s octem, snížíme výkon a propékáme. Občas potíráme vodou s octem. Pokud chceme péci celé těsto v kuse (třeba v kulaté formě), musíme je dlouho propékat a potírat vodou s octem (asi 1hod). Kůrka musí být hnědá. Také se dají z těsta tvarovat vdolečky, které pečeme v pekáčku vedle sebe jako buchty, jejich okraje však potíráme vodou s octem.
[top]


Rohlíky (po domácku)
3 hrnky polohrubé mouky (1/4 litru), 1 hrnek mléka (1/4 litru),/ sojového ,nebo rýžového/ 25 g čerstvých kvasnic, nebo 7g sušených /to je v cca jeden sáček/ 1 čajová lžička pískového cukru, 1 kavova lžicka soli, 3 pol. lžíce oleje, hladká mouka na posypání válu, rostl. tuk na vymazání plechu, sůl a kmín na posypání rohlíků

Z kvasnic, poloviny vlažného mléka, cukru a 1 lžíce mouky připravíme kvásek. K osolené mouce přidáme vykynutý kvásek, zbylé mléko a olej. Vypracujeme tužší těsto a zpracováváme je tak dlouho, až se na povrchu tvoří puchýře. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. Z vykynutého těsta vyválíme na pomoučeném válu obdélník silný asi 5 mm. Rozdělíme jej na trojúhelníky a ty srolujeme vždy od širší strany ke špičce. Rohlíky můžeme ohnout do tvaru podkovy. Klademe je na tukem vymazaný plech a necháme je ještě chvilku vykynout. Pak posypeme hrubší solí a kmínem (nebo mákem). Pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut.
Nejlépe je sníst je hned po vychladnutí, než vám je sní někdo jiný.
[top]


Pizza
400g hladké mouky, 1/2 balíčku droždí, 2dcl vody, 0,5 dcl oleje, sůl nebo

500g polohrubé mouky, 1/4 l vody, 1/2 balíčku droždí, sůl.


Necháme vzejít kvásek a zpracujeme těsto, které vytáhneme nebo vyválíme válečkem do požadované velikosti a přeneseme na plech (můžeme péct na pečícím papíru bez tuku). Povrch těsta pokapeme nebo pomažeme olivovým olejem (lze vynechat) a klademe náplně:
- rajčata nebo lečo
- dušená zelenina
- cibule
- protlak, kečup podle chuti
- plátky dušených nebo opečených baklažánů nebo cuket
- dušené houby
- na jemno nakrájené plátky brambor
- sypeme rozmarýnem

Místo sýra použijeme střídku ze staršího chleba, kterou nastrouháme na struhadle a před dopečením ji posypeme povrch pizzy, pokapeme olivovým olejem nebo rostl. máslem a krátce zapečeme. Vytvoří se chutná kůrka. Místo sýra můžeme použít také tofu.
[top]


Rozpeky
1/2kg hladké mouky, 1/4 l vody, 1 balená kostka kvasnic, sůl, lžička tlučeného kmínu

Ve vlažné vodě necháme zpěnit kvasnice a zaděláme husté těsto, jež necháme vykynout. Tvarujeme "vdolky", které klademe na plech, potíráme rostlinným olejem a pečeme v troubě do červena. Podávají se k dušené mrkvi, špenátu, k salátům apod.
[top]


Domácí chléb II
750 g hladké tmavší mouky, 30 g droždí, 1 plévková lžíce kmínu, 2 polévkové lžíce octa, 3 polévkové lžíce oleje, mouka na vál a do mísy, na špičku nože cukru, 1 lžička soli

Mouku dáme do mísy a uděláme do ní dva důlky. Do prvního dáme trochu cukru, droždí a 2 lžíce teplé vody a necháme vzejít kvásek. Do druhého důlku dáme sůl, kmín, ocet a olej. Po 5 minutách, kdy vzejde kvásek, vypracujeme těsto tak, že přidáváme vodu až do přiměřené hustoty těsta. Těsto dobře vypracujeme vařečkou, až se na ni nebude lepit a udělají se na něm puchýřky. Přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut kynout. Potom jej dáme na vál, znovu vypracujeme a opět dáme do mísy vysypané moukou k teplu kynout. Nezapomeneme přikrýt utěrkou. Dobře vykynuté těsto asi po hodině vyklopíme na pomoučený vál, vytvarujeme dva bochníčky nebo chlebové šišky, přendáme na plech, necháme ještě chvíli kynout, potřeme vodou, posypeme kmínem a vložíme do trouby vyhřáté na 250°C. Pečeme 15 minut. Pak snížíme teplotu na 150°C a pečeme ještě dalších 45 minut. Vyndáme a potřeme studenou vodou.
[top]


Domácí chlebové placky
60 g kvasnic, 1 ČL cukru, 850 g žitné mouky, 1/2 PL mletého kmínu, 1 PL soli, rostlinný tuk na vymazání plechu.

Kvasnice rozetřeme s cukrem v zadělávací míse a poté smícháme s 3/8 litru vlažné vody. Mouku smícháme s kmínem a solí, postupně přidáváme kvasnice a zpracujeme tuhé těsto, které se nelepí. V případě potřeby použijeme trochu více mouky. Přikryjeme a necháme hodinu kynout. Vymastíme plech, těsto krátce uhněteme, rozdělíme na 4 kusy a vytvarujeme z něho placky tak, aby se vešly na plech. Chlebové placky potřeme vodou, poprášíme moukou, přikryjeme a necháme asi 1/2 hodiny dokynout. Chléb vložíme do nepředehřáté trouby a pečeme v plynové troubě asi 25 minut a v elektrické 35 minut. Jestliže zní dutě na poklep, je správně a dobře propečený. Elektrická trouba: 225° C, plyn stupeň 4
Tip: Chcete-li dát chléb do horké trouby, nechte těsto o 10 minut déle kynout a pečte asi 20 minut.
[top]


Bramborové preclíčky
200g strouhaných vařených brambor, 200g polohrubé mouky, 100g rostlinného másla, sůl, na špičku nože prášku do pečiva

Zpracujeme těsto, tvarujeme preclíky, posypeme mákem nebo kmínem a solí, pečeme do zlatova.
[top]


Opékaný chléb

V silnějším plátku chleba uděláme kapsu a naplníme ho tenkým plátkem tofu, okurkou a další zeleninou (paprikou, pórkem, čínským zelím...). Chléb pak potřeme lehce olejem a obalíme v "dvojobalu" - těstíčku z hladké mouky a vody s poté ve strouhance. Smažíme dozlatova. Podáváme se zeleninovou oblohou.
[top]


Lavash (lavaš)
1 balíček droždí (2 lžíce) , 1 1/2 šálku teplé vody , 1 lžíce cukru (můžeme vynechat) , 1-2 lžice soli , 2 šálky hladké mouky , 2 šálky celozrnné žitné mouky (nebo také hladkou) , 2 lžíce rostlinného oleje , 1/4 šálku pražených sezamových/makových semínek

Do přiměřeně velké mísy s teplou vodou rozdrobíme kvasnice a necháme je rozpustit. Přidáme sůl a promíchané prosáté mouky. Vypracujeme tuhé těsto, které přendáme na pomoučenou pracovní desku, pak hněteme až je hladké a elastické, což trvá asi 8 až 10 minut. Z těsta uděláme kouli a umístíme ji v tukem vymazané míse a její povrch pomažeme tukem. Těsto zakryjeme utěrkou a počkáme až nakyne na dvojnásobek původního objemu (asi 30 minut). Těsto rozdělíme na 8 dílů. Každý z těchto dílů rozválíme na mírně pomoučené pracovní desce na placku o průměru 23 cm. Placky klademe na pečící plech, povrch propícháme vidličkou a mírně zvlhčíme poprášením vodou. Povrch posypeme sezamovými semínky nebo mákem nebo jejich kombinací. Pečeme při 200 °C po dobu 4-6 minut, až se jsou placky suché, mírně nahnědlé a pokryté puchýřky. Pak je můžeme bledší stranou nahoru ještě vložit na chvíli pod gril, aby pěkně zhnědly. Placky "lavaš" udržujeme poskládané na sebe v chladu a na suchém místě. Před použitím je jen mírně pokropíme vodou. Podáváme např. s polévkou.
[top]


Libanonská pita (suchá obilná placka)
400 g pšenické mouky celozrnné , (můžeme smíchat v poměru 1:1 s pšeničnou moukou hladkou nebo ovesnou, kukuřičnou či žitnou) , cca 150 ml vody , 2 čl soli

Mouku dáme do mísy, přidáme sůl a s vodou vypracujeme těsto. Vodu přidáváme pomalu, těsto musí být tužší, musí se však nechat válečkem rozválet na tenko. Těsto necháme pod miskou na válu 30 minut odpočinout. Pak jej rozdělíme na několik kousků (podle velikosti pánve nebo plotýnky), vytvarujeme koule a ty postupně rozválíme válečkem na tloušťku asi 2 mm. Placky pečeme buď přímo na plotýnce elektrického sporáku nebo na plotně, nebo na suché těžké pánvi. Při pečení plackami pohybujeme a několikrát je přehodíme. Jednu pitu pečeme asi 10 minut.
Pity z dobře zpracovaného těsta se při pečení nadouvají, utvoří uprostřed kapsu - dutinu.
Tip: Pity se připravují především v zemích Orientu. Jsou zde každodenním chlebem. Jejich příprava je nenáročná, lze je upéci i v polních podmínkách na ohništi - na plochém kameni nebo na dnem vzhůru obráceném hrnci.
Pitu jíme jako přílohu k jakémukoliv jídlu, je vhodná jako základ pro pomazánky, kapsu můžeme i naplnit a pitu zapéci.

Náplně do pity:
- na oleji zpěníme cibulku a osmahneme kysané zelí, jež lehce okořeníme skořicí a pepřem
- na oleji zpěníme cibulku a přidáme vařené brambory, osmahneme, osolíme
- podusíme špenát, osolíme
- na sladko plníme jablky, podobně jako naše záviny
[top]


Pivní chléb
500 g hladké mouky , 1 lžička soli (pokud jste zvyklí více solit, dejte raději 2 lžičky) , 0,5 lžičky cukru , 1 prášek do pečiva , 0,5 l piva

Sypké suroviny promícháme v míse, postupně přiléváme pivo a důkladně mícháme. Doporučuji používat hnětač. Těsto je v konečné fázi poměrně řídké. Chlebovou hranatou formu dobře vymažeme, vysypeme hrubou moukou a naplníme těstem. Vložíme do předehřáté trouby, cca 175 stupňů Celsia, a pečeme 60 minut na prostřední mřížce. Upečený chleba vyklopíme z formy, troubu vypneme a samotný chléb vložíme ještě na 10 minut zpátky na rošt. Necháme vychladnout a krájíme pilkovým nožem.
[top]


<<< zpět