Saláty: Jednotlivé druhy zeleniny jsou z hlediska obsahu důležitých látek rozdílného složení a je proto nutno jejich zařazování do jídelníčku stále obměňovat. Musíme však dbát, abychom obsažené cenné látky příliš neznehodnotili nesprávným zacházením či nevhodnou tepelnou úpravou. Mnoho druhů zeleniny lze podávat ve stavu syrovém např. v salátech, čímž zůstávají cenné látky téměř neporušeny. Tepelným zpracováním nastane vždy jistá ztráta cenných látek. Tuto ztrátu můžeme vyrovnat přídavkem nastrouhané syrové zeleniny do již hotového pokrmu.



Salátová zálivka univerzální
500ml vody, 1 lžíce cukru, šťáva ze 2 citrónů, špetka soli

Důkladně promíchejte vodu, cukr, sůl a citrónovou šťávu. Hodí se k hlávkovému salátu a dalším...
[top]


Cibulový salát pečený
1 kg cibule, olivový olej, kapary, sůl, pepř, zelená petrželka - nasekaná, vinný ocet

Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka silná cca 1 cm, rozložíme na plech s pečícím papírem, pokapeme olivovým olejem a pečeme v troubě až cibule změkne a začne se nahoře barvit (míru "obarvení nechávám na Vaší chuti). Poté ji přemístíme do mísy a necháme trochu zchládnout. Pak posolíme, okyselíme, pokapeme olejem a přidáme kapary a petržel, promícháme.
Salát lze podávat teplý anebo vychlazený. Do salátu lze přidat další ingredience (např. suš.rajčata, olivy...), toto je základní recept.
[top]


Toskánský salát
6 rajčat, 200g bílého chleba, 200g špenátových listů, 1 cibule, několik černých oliv, 3pl vinného octa, 5pl olivového oleje, 2pl lístků bazalky, 3 stroužky česneku, sůl, pepř

Chléb nakrájíme na kostičky a opražíme na pánvi bez oleje. Rajčata nakrájíme na dílky, cibuli na kolečka, promícháme s nasekaným česnekem a kostičkami chleba. Připravíme zálivku z oleje, octa, soli, pepře a vmícháme ji do salátu. Na konec přidáme nakrájené olivy, bazalkové listy a natrhaný špenát a necháme odležet v chladu.
[top]


Brokolicový salát
1 brokolice, 2 rajčata, 2 lžíce olivového oleje, citrónová šťáva, sůl, pepř

Brokolici krátce povařte (asi 3 min.), nechte vychladnout, rozeberte na růžičky a vložte do salátové mísy. Rajčata nakrájejte na osminky, přidejte k brokolici a zalijte zálivkou z oleje a citrónové šťávy. Dochuťte solí a pepřem.
[top]


Salát á la Humr
300 g sojanézy, 7 mrkví, 10 ředkviček, 1 citrón, 1 ledový salát na ozdobu, 2 lžíce petrželové natě, sůl, cukr

Očištěné ředkvičky a mrkve nastrouháme na hrubo a promícháme se sojanézou. Směs pokapeme citrónovou šťávou a podle chuti osolíme (příp. přidáme cukr, pokud je salát moc kyselý). Dáme vychladit a podáváme na listech ledového salátu, ozdobené plátky citrónu a petrželovou natí.
[top]


Mrkvový salát s křenem a koprem
500g mrkve, 20g nastrouhaného křenu, 2 jablka, citrónová šťáva, 1 lžíce kopru, sůl

Očištěná jablka a mrkev nastrouháme do mísy, přidáme křen, dochutíme solí, cukrem, citrónovou š%távou a koprem nakrájeným na drobno. Vše dobře promícháme a dáme vychladit.
[top]


Salát s rýží
Rajčata, paprika, cibule, mrkev, olivy, provensálské koření (bez soli a glutasolu), olivový olej lisovaný za studena (extra virgin), uvařená rýže

Všechny ingredience nakrájíte, promícháte a sníte. Obměnou může být přidání sojové smetany.
[top]


Cibulový salát s houbami
200 g žampionů nebo hlívy, 200 g cibule, 50 g pórku, 50 g mražené kukuřice, 1dl olivového oleje, pikantní hořčice, pepř, sůl

Do teplého oleje vsypeme postupně kolečka cibule, zrnka kukuřice, kousky hub a pórku a krátce podusíme. Ochutíme solí, pepřem i hořčicí dle chuti, promícháme a necháme zaležet asi hodinu. Pečivo a červené víno by neměly chybět.
[top]


Salát z čerstvých rajčat
120g rajčat, 10ml oleje, 5g petržele, 2g soli.

Posbíráme dobře zralá, zdravá, červená rajčata. Umyjeme. Odstraníme části okolo stopky. Nakrájíme na plátky, půlplátky či kousky. Uložíme na talíř. Posolíme, polijeme olejem a ozdobíme drobně nasekanou petrželí. Můžeme ozdobit po starodávnu nakrájenou růži z rajčete.
[top]


Salát z červeného zelí
200g červeného zelí, 10ml oleje, 6ml octu, 2g soli.

Zelí nakrájíme na 4 díly, potom na plátky a lehce potřeme solí. Postříkáme octem a necháme na hodinu uležet. Uložíme na talíř a zalijeme olejem.
[top]


Kombinovaný salát
50g květáku, 50g fazolí, 50g červené řepy, 10ml oleje, 6ml octu, 2g soli.

Ve vřelé posolené vodě uvaříme květák, vytahujeme po rozevření růžic, ochladíme a rozlomíme na růžičky. Dáme doprostřed talíře na hromádku. Ve vařící vodě svaříme zelenou fazolku, vyjmeme, ochladíme a nakrájíme. Položíme do kruhu okolo květáku. Do studené vody položíme umytou červenou řepu a vaříme do měkka. Necháme ochladit. Řepu oloupeme a nastrouháme na hoblinky či nakrájíme na kousky. Posolíme. Položíme ji na talíř okolo věnce z předešlé zeleniny a ozdobíme zelenou fazolkou. Hotový salát se zalévá směsí octu a oleje.
[top]


Salát z čerstvého zelí, mrkve a celeru
120g čerstvého zelí, 20g mrkve, 10g listů z celeru, 10ml oleje, 5ml octu, 2g soli.

Zelí očištěné od vrchního listu a košťálu umyjeme. Nakrájíme na tenké kousky, promícháme se solí, potom přidáme a zamícháme nastrouhanou mrkev a nadrobno nasekanou celerovou nať. Polijeme octem a olejem. Podáváme na velké míse a můžeme jej použít jako přílohu k roštu.
[top]


Salát z červené řepy
140g červené řepy, 15ml oleje, 10ml octu, 2g soli.

Řepu umyjeme a uvaříme neoloupanou. Potom ji oloupeme a nakrájíme na kousky nebo polokoule tlusté 3mm. Může se nakrájet na hoblinky. Položíme na talíř. Posolíme a zalijeme octem. Ozdobíme nadrobno nakrájenou petrželí. Pokud má někdo rád pikantnější chuť, tak před položením na talíř může řepu ochutit česnekem se solí rozmíchaném v octu a oleji. Toto je třeba udělat hodinu před konzumací.
[top]


Salát z červené řepy II
600g červené řepy, 500g kysaného zelí, 2 jablka, 1 pomeranč, pažitka, cukr, sůl

Červenou řepu vaříme asi 1 hodinu do měkka, oloupeme a nastrouháme nahrubo. Natrouháme také jablka se slupkou. Zelí posekáme a přidáme společně s kousky loupaného pomeranče k řepě. Dobře promícháme, ochutíme cukrem, přip. solí a necháme asi 1 hodinu odležet v chladnu. Ozdobíme zelenou natí.
[top]


Salát z hub
170g hřibů pečůvky, 10ml oleje, 10g citrónu nebo 5ml octu, 3g kopru, 1,5g soli, 0,2g pepře.

Očištěné hřiby se umyjí a uvaří v horké osolené vodě. Ocedíme a rozkrájíme na tenké pásky. Naložíme na dvacet minut do marinády, připravené z oleje a citrónové šťávy. Poté servírujeme na talíř, polité marinádou, kterou jsme si nachystali s nadrobno posekaným koprem.
[top]


Salát z brambor a cibule
140g brambor, 10g cibule, 10ml oleje, 5ml octu, 5g petržele, 2g soli.

Brambory umyjeme a vaříme ve slupce. Dáme je do studené vody se špetkou soli. Po uvaření je ještě teplé loupeme a studené krájíme na kousky. Cibuli nakrájíme na plátky, které obalíme v soli. Vypláchneme je vodě, ocedíme a zamícháme s nakrájenými brambory. Petržel umyjeme a nakrájíme nadrobno. Vše dochutíme solí, polijeme octem a olejem. Lehce promícháme. Zformujeme na talíř. Necháme uležet na jednu hodinu. Podáváme ozdobené zbytkem nakrájené petržele a plátkem citrónu.
[top]


Salát ze zelené fazole
140g čerstvé zelené fazole (180g z konzervy), 20g cibule, 10ml oleje, 5ml octu, 4g petržele, 1,5g soli.

Očištěné a omyté zelené fazole svaříme v horké posolené vodě. Ocedíme a pokrájíme na stejné kousky. Položíme na talíř, ozdobíme petrželí a polijeme jednu hodinu před konzumací olejem s octem.
[top]


Salát ze zralých fazolí
40g zralých fazolí, 20g cibule, 10ml oleje, 5ml octu, 2g petržele, 2g soli. Můžeme přidat 20 g čerstvé fazole.

Fazole umyjeme a namočíme s trochou soli. Počkáme 10 hodin. Opláchneme a zalijeme studenou vodou. Vaříme, ale musíme dávat pozor, aby fazole zůstaly celé. Posolíme a vaříme ještě deset minut. Scedíme, ochladíme a smícháme s cibulí nakrájenou na kousky s lehce přetřenou špetkou soli. zalijeme olejem s octem. Zkusíme zda jsou správně osolené a uložíme na talíř. Zdobíme petrželí.
[top]


Salát z pečených paprikových lusků s cibulí
150g paprikových lusků kápie (zelené, červené), 24g cibule, 12ml oleje, 5ml octu, 5g pepře, 1,5g soli.

Upečené paprikové lusky podusíme v hrnci. Potom očistíme od slupky, semen a stopky. Cibuli oloupeme, umyjeme a nakrájíme na plátky, přetřeme špetkou soli a opláchneme. Smícháme s nadrobno pokrájenou petrželí. Uložíme na talíř, doprostřed dáme cibuli a dokola položíme nakrájené paprikové lusky širokou částí k cibuli. Salát zalijeme marinádou z octu, oleje a soli.
[top]


Salát z pečených paprikových lusků
150g papriky kápie (zelené nebo červené), 10ml oleje, 5ml octu, 4g petržele, 1,5g soli.

Omyté a osušené papriky upečeme a podusíme v hrnci. Potom papriku oloupeme a zkrátíme stopku. Podle přání můžeme očistit od semen a stopky úplně. Uložíme na talíř a zaléváme octem a olejem, zdobíme nadrobno nasekanou petrželí.
[top]


Salát z malých pálivých paprik
100g paprik, 30g rajčat, 10ml oleje, 3ml octu, 4g česneku, 5g kopru, 1,5g soli, 1,5g cukru.

Umyté papriky se osušíme a zkrátíme na nich stopky. Lehce rozpečeme a dáme do hrnce, kde je natřeme solí a cukrem. Necháme odstát na 1-2 hodiny. Potom je nakrájíme na talíř a poléváme zálivkou, zhotovenou z umytých a nastrouhaných rajčat, česneku, smíchaných se solí, olejem, octem a nadrobno nakrájeným umytým koprem.
[top]


Salát z pálivé směsi zeleniny
100g směsi, 14g pórku, 5g česneku, 10ml oleje, jedna pálivá paprika, 5g petržele, 2g soli, 1g cukru.

Očištěný a umytý pórek pokrájíme nadrobno. Do směsi s připraveným pórkem přidáme rozmělněný česnek, pálivou papriku nakrájenou nadrobno, olej, sůl, cukr. Všechno dobře promícháme, dáme na talíř, ozdobíme petrželí a kolečky pórku.
[top]


Zeleninový salát
1kg papriky, 300g rajčat, 60g okurek, 50g cibule, 30ml oleje, zelená petržel, ocet, pepř, sůl.

Papriky, rajčata a okurky umyjeme, očistíme a nakrájíme. Posypeme solí a mletým pepřem, vložíme do salátové misky. Polijeme olejem, octem a posypeme nadrobno nakrájenou petrželí.
[top]


Salát z celeru, cibule a mrkve
Dva celery, čtyři mrkve, deset malých cibulek, 50ml oleje, sůl, ocet.

Mrkev umyjeme a nakrájíme na kolečka o tloušťce 1cm. Celer nakrájíme nadrobno. Malé cibulky ponecháme celé. Větší cibule nakrájíme na centimetrová kolečka. Cibuli s mrkví podusíme do změknutí a vložíme do salátové misky, kde nejprve dolů položíme celer a na něj mrkev s cibulí. Salát ochutíme octem.
[top]


Zelný salát s rajčaty
300g hlávkového zelí, 150g rajčat, 100g jablek, 20g oleje, cukr, sůl, ocet

Jemné nudličky zelí osolíme a necháme odležet. Přidáme oloupaná na nudličky nakrájená jablka a oloupaná rozkrájená rajčata. Salát ochutíme cukrem, octem, solí, zakapeme olejem a promícháme.
[top]


<<< zpět