Rajčatajsou přímo ideální pochoutkou na letní stůl. Jsou zdravá, mají málo kalorií a můžeme s nimi vymýšlet neuvěřitelné pokrmy. Od čerstvých a svěžích salátů, přes zapečené koláče až po zavařené pochoutky.
U rajčat si můžeme vybrat z mnoha odrůd, které se můžou chlubit vysokým obsahem vitaminů a stopových prvků. Každá z nich má však svou specifickou chuť.

Nedozrálá rajčata vložte je do papírového sáčku spolu s jablkem nebo se zralým, červeným rajčetem. Sáček uložte na teplé tmavé místo a nechejte ho tam pár dnů, dokud rajčata neuzrají a nezčervenají.





Paprika zvyšuje obrannou schopnost organismu a podporuje prokrvování. Použití v kuchyni je vskutku mnohostranné. Syrová je však hůře straviteiná, zejména slupka, proto ji musime drobně nakrájet.



Provensálská rajčata
4 větší rajčata, 4 stroužky česneku, sůl, 4 lžíce čerstvého tymiánu, bazalky, a petrželky, 4 lžíce strouhanky, 3 lžíce oleje

Rajčata opláchneme a napříč rozřízneme. Česnek utřeme se solí, promícháme s natěmi a strouhankou a dvěma lžícemi oleje. Směsí potřeme rozkrojená rajčata, dáme je do zapékací misky vytřené zbylým olejem a v dobře vyhřáté troubě je zapečeme. Podáváme je teplá, jako přílohu, předkrm nebo zákusek k vínu.
[top]


Omáčka z rajčat a tymiánu
cukr , česnek 1 stroužek, olej 1 lžíce, sůl , zeleninový vývar 50ml, tymián 1 větvička, šalotka 1 ks, bobkový list 1 ks, bílé víno 2 lžíce, mletý černý pepř , rajče (masité:) 150 g

Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Česnek také oloupeme a nakrájíme na plátky.
Na pánvi rozpálíme olej a cibulku na něm zesklovatíme. Přidáme česnek, půl větvičky tymiánu, rajčata a vše krátce orestujeme. Pak přidáme vývar, víno, špetku cukru a soli a za občasného míchání vše dusíme, dokud se rajčata nerozvaří.
Omáčku propasírujeme přes cedník a přidáme do ní zbylý tymián.
[top]


Rajčatové tousty s bazalkou
750 g rajčat, 2 šalotky, stroužek česneku, 2 lžíce balzámového octa, sůl, pepř, 4 lžíce olivového oleje, 3 krajíce slunečnicového chleba nebo bagety, 1/2 svazku bazalky

Rajčata rozčtvrtíme, vyřízneme stopku a vybereme zrníčka. Dužinu nakrájíme na malé kostičky. Šalotku a česnek nadrobno pokrájíme, smícháme s rajčaty, pikantně ochutíme octem, osolíme, opepříme. Olej zahřejeme a po obou stranách na něm opečeme dozlatova krajíčky chleba nebo bagety. Vyjmeme a vydatně osolíme. Směs rozdělíme na opečené toasty, ozdobíme lístky bazalky a okamžitě podáváme.
[top]


Rajčatové čatní s chilli
2 kg rajčat, 500 g cibule, 4 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, 170 ml bílého vinného octa, po lžičce mletého kmínu, pepře a černých hořčičných semínek, 3 feferonky, 300 g hnědého cukru, lžíci mleté papriky

Rajčata nařízneme, spaříme, zchladíme, rozpůlíme, odstraníme zrníčka a dužinu rozkrájíme. Cibuli a česnek jemně posekáme, zesklovatíme na oleji, přidáme rajčata a ocet a dusíme 30 min. Mezitím feferonky zbavíme semeníku, pokrájíme na kostičky, přidáme s cukrem a kořením k rajčatům a necháme 90 min. houstnout. Čatní naplníme do sklenic a při 80-90°C sterilizujeme 30 min. Výborně chutná jako pomazánka nebo k těstovinám.
[top]


Rajská polévka
2 PL protlaku, jíška ze 40 g rostlinného másla a 40 g hladké mouky, bobkový list, špetka muškátového květu, 1,5 l vody, sůl, cukr, hrstka rýže.

Světlou jíšku zalijeme trochou vody. Přidáme protlak a dolijeme vodou. Osolíme a podle chuti lehce přisladíme. Přidáme špetku muškátového květu nebo strouhaného oříšku. V polévce povaříme hrst rýže.
[top]


Rajská omáčka
Rajský protlak, cibule, sušené sojové mléko (nemusí být), tymián, cukr, sůl

Připravíme cibulovou jíšku. Zředíme ji vodou a přidáme rajský protlak nebo kečup v takovém množství, aby omáčka byla pěkně červená, ne však příliš. Ke zmírnění kyselosti můžeme omáčku doplnit sušeným sojovým mlékem. Podle chuti trochu osolíme, osladíme a dáme tymián. Podáváme s rýží nebo těstovinami.
[top]


Plněná rajčata
Rajčata seřízneme a vydlabeme dužinu. Plníme je např. směsí uvařené rýže s houbami. Skládáme je do pekáče (můžeme zárověň s plněnými paprikami), podlijeme zeleninovým vývarem a pečeme. Podáváme s rajskou omáčkou, bramborami, knedlíkem či rýží.
[top]


Rajčatové karbanátky
4 rajčata, 2 cukety, 1 nastrouhaná cibule, 2 až 2 a 1/2 hrnku mouky, trocha droždí, trocha petržele, trocha máty, sůl, paprika, olej.

Zamícháme vše dohromady a přidáme dostatečné množství mouky, aby se směs spojila. Musí vzniknout husté těsto. Necháme je chvíli vykynout a pak lžící nabíráme z těsta bochánky (karbanátky) a smažíme je na oleji.
[top]


Grilovaná rajčata
8 pevných rajčat, 2 větvičky estragonu, 4 větvičky tymiánu, 50 g. Česnekového másla (rostl. máslo ochucené česnekem, solené), sůl , pepř

Rajčata křížem nařízneme . Bylinky otrháme z větviček a najemno posekáme. Pro každé rajče uděláme formu z alobalu. Předehřejeme gril. Rajčata dáme nařízlou stranou nahoru do formy a asi 10 min. grilujeme. Po 5 minutách naříznutou slupku trochu roztáhneme a na každé rajče dáme "plátek" česnekového másla. Rajčata osolíme, opepříme, a posypeme bylinkami.
[top]


Bulharská rajčata s rýží
180g rajčat, 40g rýže, 20ml oleje, 30g cibule, 5g petržele, 2g soli, 0,2g černého pepře.

Do studeného tuku s malým množstvím vody a špetkou soli vložíme nadrobno nakrájenou cibuli a podusíme ji. Přidáme rýži, lehce osmažíme a rozředíme vodou 1 ku 3. Jakmile voda začne vařit, posolíme ji a přesypeme do nádoby na pečení. Povrch poklademe rajčaty nakrájenými na kousky, posypeme zelenou petrželkou. Necháme zapéct 10 minut.
[top]


Rajčata plněná cibulí
300 g cibule, 4 lžíce oleje, 4 velká tvrdá rajčata, sůl, 1 lžíce kaparů, 8 oliv, petrželová nať

Cibuli nakrájíme na tenké plátky a pomalu dusíme na 3 lžících oleje. Nepatrně podlijeme, aby se cibule příliš nezbarvila. Měkkou cibuli necháme vychladnout. Mezitím rozkrojíme rajčata vodorovným řezem a vidličkou vybereme šťávu a dužinu. Povrch ozdobíme kapary, olivami a snítkami zelené petrželové natě. Pokapeme zbývajícím olejem. Necháme dobře vychladnout.
[top]


Kečup rychle a jednoduše
cukr 150 g, sůl 35 g, skořice 1 ks, cibule 300 g, jablko 300 g, rajče 3 kg, hřebíček 4 ks, pepř celý 10 ks, nové koření 6 ks, 8% ocet 2 dl

Omytá rajčata nakrájíme a rozvaříme s oloupanými jablky bez jadřince a cibulí v trošce vody. Necháme vychladnout a rozmixujeme s kořením.
Rozmixovanou hmotu protřeme sítem. Přidáme sůl, ocet, cukr a vaříme dokud se směs dostatečně nezahustí. Hotový kečup sterilujeme v malých skleničkách 20 minut při 85°C.
[top]


Pikantní kečup s rozinkami
1kg rajčat, 1 vrchovatá lžíce soli, 1 zarovnaná lžíce kari koření, 1 lžička chili, 1 lžička zázvoru, 2 střední cibule, 2 paličky česneku, 4 lžíce cukru, 4 lžíce octa, 4 vrchovaté lžíce rozinek

Rajčata nakrájíme na kostky. Cibuli očistíme a nakrájíme nahrubo, česnek očistíme. Dáme vše dusit (ne pod pod pokličkou, na mírném plameni), osolíme, přidáme zázvor a chili. Jakmile je vše měkké, přidáme kari koření, ocet, cukr a rozinky. Vaříme za častého míchání 30 minut. Přepasírujeme přes síto (tím zachytíme slupky a pecičky) a plníme do skleniček. Sterilujeme při 80 stupních 20 minut.
[top]


Rajčata a papriky s rýžovou náplní
4 zelené papriky, 4 rajčata, 100 g korintek (hrozinek), 2 cibule, 6 lžic olivového oleje, 250 g dlouhozrnné rýže, 150 g piniových jader, 2 lžíce sekané petrželky, 1 lžíce seka­né máty, sůl, pepř, špetka skořice, 1 l zeleninového vývaru (z kostky), máta na ozdobu

Papriky a rajčata očistíme, omyjeme a seřízne­me. Zrníčka odstraníme. Korintky necháme změknout v troše vody. Cibuli nastrouháme a necháme na 4 lžících ole­je zesklovatět. Přidáme rýži, okapané korintky, piniová jádra, petrželku, mátu a 5 min. dusíme. Okořeníme soli, pepřem a skořicí, přilijeme 500 ml zeleninového vývaru a necháme na mírném ohni vařit, až rýže vsákne veškerou tekutinu. Troubu předehřejeme na 180 °C. Směsí naplníme papriky a rajčata. Zbylý olivo­vý olej rozpálíme ve vysoké zapékací formě a vložíme plněnou zeleninu. Přilijeme zbytek vývaru a přikryté dusíme v troubě asi 20 min. Zdobíme lístky máty.
[top]


Plněné papriky (nebo rajčata) s rýží
150g papriky, 35g cibule, 15g mrkve, 40g rajčat, 35g rýže, 5g petržele, 20ml oleje, 0,3g černého pepře, 2g soli.

Do studeného oleje přidáme trochu vody a soli, nadrobno nakrájenou cibuli a nastrouhanou mrkev. Dusíme. Později přidáme rajčata nakrájená na drobno a ještě později rýži. Rozmícháme a zalijeme horkou vodou v poměru 1:1. Vaříme na mírném ohni, dokud má rýže vodu. Přidáme mletý pepř a nadrobno nakrájenou petržel. Umyté papriky očistíme od semen a osolíme. Naplníme hotovou směsí z rýže a položíme na plech. Zalijeme olejem a horkou vodou do poloviny výšky paprik. Pečeme. Jakmile zčervenají, otočíme je a v pečení pokračujeme. Rajčata se připravují stejně, jen je jich potřeba 200g na porci.
[top]


Papriky dušené na kari
500 g paprik, 2 lžíce ole­je, kari koření, sůl.

Papriky očistíme, jádři­nec nepoužíváme, a po­krájíme na nudličky. Tyto nudličky osmažíme krát­ce na rozehřátém oleji, posypeme kari kořením a opět osmahneme. Pod­lijeme několika lžícemi vody, osolíme a za občasného míchání dusíme doměkka.
V hotovém pokrmu by neměla být voda, měli bychom ji během dušení odpařit.
[top]


Paprika s bramborami na bylinkách
500 g oloupaných brambor, 3 velké červené papriky, 2 šalotky, 1 feferonka, svazeček petrželky a oregána, olivový olej, sůl

Brambory nakrájíme podélně na čtvrtiny(lodičky), a v pánvi je osmahneme na oleji dozlatova. V druhé pánvi do poloměkka podusíme papriky nakrájené na proužky s nakrájenou šalotkou a feferonkou.
Pak je přidáme k bramborám, osolíme, asi 5 minut podusíme, zasypeme nakrájenými bylinkami a podáváme.
[top]


Pečená bulharská paprika (červená)
Umyté a od semen očištěné papriky posolíme na jeden prstzevnitř. Upravíme do jedné řady na plech. Do každé papriky nalijeme po jedné lžičce oleje, 0,5 čajového šálku octu a 1/2 rovné čajové lžičky cukru. Narovnáme druhou řadu paprik, která se plní stejně. Na dno plechu dáme trochu vody a pečeme do lehkého změknutí. Do sklenic plníme najednou, doléváme s trochou vzniklé tekutiny, zavíráme ihned víčkem a obracíme dnem vzhůru. Tak ponecháme dvanáct hodin. Pokud na plechu zůstane šťáva, dáme do ní další papriky ale nenaléváme vodu. Konzumujeme za studena.
[top]


Papriky plněné kukuřičnou kaší
6 paprik, 150 g kukuřičné mouky, 1 svazek bazalky, 4 lžíce olivového oleje, 2 šalotky, 2 stroužky česneku, špetka papriky, sůl, kečup

Papriky umyjeme a vyjmeme z nich zrníčka. Nakrájíme bazalku. Do osolené vařící vody vsypeme kukuřičnou mouku, stáhneme plamen a vaříme pomalu za stálého míchání 10-15 minut. Polenta je hotová, když se nelepí na stěny hrnce. Vmícháme do ní 2 lžíce olivového oleje. Zasypeme paprikou a smažíme do růžova. Přidáme bazalku. Polentu smícháme s touto směsí. Hmotou naplníme papriky. Položíme je na pekáč a podlijeme sklenicí vody. Pečeme 25 minut v troubě vyhřáté na 210 stupňů. Papriky podáváme s kečupem.
[top]


Papriková kaše se zeleninou
100 g pšenice, 4 červené papriky, 4 pórkové cibulky, 1 malá sklenice (v octě) nakládané zeleniny, šťáva z 1/2 citronu, kayenský pepř, sůl, 1 lžíce sekané petrželky

Pšenici dozlatova opražíme bez tuku na tefalo­vé nebo silné litinové pánvi. Zalijeme 150 ml vo­dy a přikryté necháme asi 30 min. stát. Mezitím očistíme a omyjeme papriky. Vyřízneme z nich semeník. Rozpůlené lus­ky nakrájíme na silnější nudličky. Pórkové cíbulky očistíme, omyjeme a nakrájime na plátky. Po 25 min je přidá­me i s nakrájenými paprikami k pšenici na pánvi a společně povaříme 5 min. Nakládanou zeleninu necháme okapat a vmícháme do paprikové kaše. Osolíme, pikantně ochutíme citronovou šťávou a kayenským pepřem. Pokrm nakonec posypeme petrželkou a po­dáváme
[top]


Opékané papriky
2 papriky, 1 lžíce oleje, 4 stroužky česneku, pepř, sůl, tofu

Rozehřejeme olej, papriky zprudka opečeme, přidáme na kousky nakrájený česnek, osolíme, opepříme a dokořeníme dle chuti ( bazalka, tymyán, saturejka, atp.). Chvíli podusíme pod pokličkou. Můžeme též před podáváním posypat strouhaným tofu.
[top]


Papriky plněné špaldou
300 g mleté špaldy, 3 červené, 2 žluté a 1 zelená paprika, 2 cibule, 2 mrkve, 1 svazeček petrželky, 2 lžíce rostl. oleje, 3 lžíce rostl. másla, sůl, pepř, 1/2 lžičky kari, 1/2 lžičky bazalky, 1 lžíce sójové omáčky, 500 ml zeleninového vývaru z kostky, 1 konzerva loupaných rajčat (400 g), 2 lžičky cukru

Mletou špaldu (zvláštní odrůda pšenice, která se prodává v obchodech s racionální výživou) namočíme na 15 min. do 500 ml vody. Mezitím rozpůlíme papriky, vykrojíme semeník, vnitřní žebra a omyjeme. 2 červené a 2 žluté půlky paprik odlo­žíme, zbylé nadrobno pokrájíme.
Cibule oloupeme a nakrájíme na kolečka. Mrkve očistíme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostičky. Petrželku opláchneme, osušíme a na­drobno nasekáme. Špaldu necháme okapat na jemném sítu.
Olej a máslo rozehřejeme, osmahneme na něm cibuli, poté přidáme mrkev, petrželku, špaldu, sůl, pepř, karí a sušenou bazalku, zamícháme a 5 min. podusíme, pak vmícháme sójovou omáčku.
[top]


Papriky plněné zeleninovou směsí s rajskou omáčkou
8 paprik, 4 lžíce oleje, 1/2 menšího celeru, 2 menší mrkve, 2 hrsti žlutých fazolek, 1 velká cibule, 1 malá cuketa (200g), 2 stroužky česneku, 2 lžíce rostl. másla, sůl, pepř

Zeleninu na náplň (celer, mrkev, fazolky, cibule, cuketa) nakrájíme na malé kostičky a na másle pod pokličkou necháme 10 minut dusit. Zeleninu okořeníme česnekem solí a pepřem. Paprikové lusky omyjeme, vykrojíme stopky, vnitřky zbavíme semen a papriky naplníme připravenou zeleninovou směsí. Trochu zeleniny si necháme do rýže. Naplněné papriky naskládáme do pekáčku, trochu podlijeme vodou a dáme do rozehřáté trouby péct.
Uvařenou rajskou omáčku nalijeme v polovině pečení na plněné papriky a pozvolna společně dopečeme.
[top]


<<< zpět