V původní české kuchyni (cca od 17.stol.) měla polévka charakter samostatného hlavního jídla, které se podávalo i vícekrát za den. Připravovala se s vysokým podílem obilovin, zejména z chleba nebo mouky a přidávalo se do ní prakticky cokoli, co bylo v domácnosti k dispozici. V mnoha regionech dodnes připravované husté chlebové polévky s houbami a běžným kořením, především kmínem, dosti věrně reprodukují nejrozšířenější středověké polévky. Naprosto převládala rostlinná strava, proto i polévky byly v naprosté většině bezmasé.

[Mrkvová polévka s rýží]   [Polévka z červené čočky]   [Špenátová polévka ze stoleté kuchařky]   [Rajská polévka]   [Polévka z droždí]   [Šťovíková polévka]   [Brokolicový krém]nové   [Drožďová se zeleninou]   [Čočková polévka se sušenými švestkami]   [Zelnice]   [Francouzská cibulová zapékaná]   [Studená polévka Gazpacho]   [Slavnostní pórková polévka]   [Květáčka]   [Hustá květáková polévka]   [Květáková polévka II]   [Květáková polévka s vločkami]   [Hrachová polévka táborová]   [Česnečka]   [Zelná polévka]   [Bramboračka]   [Boršč podle Žrouta]   [Mrkvová polévka]   [Čočková polévka s houbami]   [Tofu cibulačka]   [Rýžová polévka s hráškem]   [Bramborovo-pórková polévka]   [Zelná polévka s krupkami a sójovým mlékem]   [Chlebová polévka]   [Žampionová polévka]   [Kapustová polévka s brambory]   [Francouzská zeleninová polévka]   [Lehká zelná polévka]   [Polévka z cukety s osmaženou houskou]   [Zlatá letní zeleninová polévka]   [Gruzinská polévka z mladých kopřiv]   [Mrkvová polévka]   [Veganský boršč]   [Sambhar - čočka se zeleninou]   [Indická fazolová polévka]   [Houbová česnečka]   [Houbová zelňačka]   [Kapustová polévka s houbami]   [Bramboračka s houbami]   [Jednoduchá zelná polévka se žampióny]   [Houbová-čočková polévka]  

<<< zpět

Jiné dělení:
Tradiční: [Špenátová polévka ze stoleté kuchařky]   [Rajská polévka]   [Polévka z droždí]   [Drožďová se zeleninou]   [Zelnice]   [Hrachová polévka táborová]   [Česnečka]   [Zelná polévka]   [Bramboračka]   [Tofu cibulačka]   [Mrkvová polévka]   [Chlebová polévka]  

Houbové: [Čočková polévka s houbami]   [Žampionová polévka]   [Houbová česnečka]   [Houbová zelňačka]   [Kapustová polévka s houbami]   [Bramboračka s houbami]   [Jednoduchá zelná polévka se žampióny]   [Houbová-čočková polévka]  

Cizí: [Veganský boršč]   [Sambhar - čočka se zeleninou]   [Indická fazolová polévka]   [Francouzská zeleninová polévka]   [Gruzinská polévka z mladých kopřiv]   [Boršč podle Žrouta]   [Francouzská cibulová zapékaná]   [Studená polévka Gazpacho]  

Ostatní: [Brokolicový krém]nové   [Mrkvová polévka s rýží]   [Polévka z červené čočky] [Slavnostní pórková polévka]   [Hustá květáková polévka]   [Květáková polévka II]   [Květáková polévka s vločkami]   [Šťovíková polévka]   [Čočková polévka se sušenými švestkami]   [Rýžová polévka s hráškem]   [Bramborovo-pórková polévka]   [Zelná polévka s krupkami a sójovým mlékem]   [Kapustová polévka s brambory]   [Lehká zelná polévka]   [Polévka z cukety s osmaženou houskou]   [Zlatá letní zeleninová polévka]  


Mrkvová polévka s rýží
mrkev 250 g (nebo i petržel kořen), olej, zeleninový bujón 1 kostka, citronová šťáva, rýže 40 g, na ozdobu: petrželka nebo šťovík

Mrkev očistíme a hrubě nastrouháme. Můžeme přidat nastrouhanou petržel, o to méně dáme mrkve. Rýži spaříme vroucí vodou. Osmahneme mrkev, přidáme rýži, přidáme vodu s bujónem (nebo zel. vývar), uvaříme do měkka. Před podáváním ochutíme citronovou šťávou a ozdobíme sekanou petrželkou. Mrkvovou polévku s rýží podáváme horkou.
[top]


Polévka z červené čočky [foto]
100 g červené čočky, 1,5 l vody, 50 g rostlinného tuku, 5 stroužků česneku, sůl, 1 lžička tandoori masaly, 1 lžička sladké papriky, špetka pepře, 100 g rajčat, lístky čerstvého koriandru (nemusí být), příp. kostku zel. bujónu a/nebo lžíci kvalitní soj. omáčky

Čočku uvaříme v troše vody do měkka a rozšleháme, dolijeme vodou a dále vaříme. V rozehřátém másle/oleji osmahneme česnek, přidáme sypaná koření, nakrájená rajčata oloupaná (stačí na chvíli zalít horkou vodou a slupka je dole) a lístky koriandru. Vše promícháme, vlijeme do polévky, osolíme, dochutíme a ještě chvíli povaříme.
[top]


Špenátová polévka ze stoleté kuchařky
čerstvý špenát (nebo 1 balení mraženého), hladká mouka, olej, voda, sůl, česnek

Mražený špenát v hrnci s trochou vody (na dně) rozvaříme a lehce podusíme. V hrnci rozehřejeme olej a zaprášíme ho moukou a uděláme jíšku. Zalijeme vodou a prošleháme (dobře promícháme), uvedeme do varu. Světlou jíšku zalijeme trochou vody. Čerstvý špenát (nebo rozmražený) omyjeme, nasekáme a přidáme do polévky. Uvaříme do měkka. Dochutíme solí a lisovaným česnekem. Před podáváním můžeme přidat do každé porce lžíci sójové smetany. Polévka je výborná s kostkami osmaženého chleba.
[top]


Rajská polévka [foto]
2 PL protlaku, jíška ze 40 g rostlinného másla a 40 g hladké mouky, bobkový list, špetka muškátového květu, 1,5 l vody, sůl, cukr, hrstka rýže.

Světlou jíšku zalijeme trochou vody. Přidáme protlak a dolijeme vodou. Osolíme a podle chuti lehce přisladíme. Přidáme špetku muškátového květu nebo strouhaného oříšku. V polévce povaříme hrst rýže (můžeme ale také přidat hotovou, příp. těstoviny). Polévka je skvělá, když se do ní přilije troška vína v kombinaci s provensálským kořením.
[top]


Polévka z droždí
Droždí, cibule, kořenová zelenina, mouka, sůl.

Na tuku zpěníme cibulku a přidáme kousek droždí a ještě smažíme. Pak přidáme na jemno nastrouhanou kořenovou zeleninu (mrkev, celer...) a zaprášíme moukou a ještě chvíli smažíme. Nakonec zalijeme vodou, osolíme a vaříme asi 15min.
[top]


Šťovíková polévka [foto]
1l vody, 1 brambor, 2 hrsti šťovíku, 3 lžíce sójové mouky nebo dětské krupice, kmín, lžíce oleje, Vegeta nebo Wurtzl

Do vody dáme vařit nakrájený brambor s kmínem a vegetou. Po 5 minutách pomalu vmícháme sójovou mouku, většinu šťovíkových listů a lehce povaříme. Nalijeme do talířů, přidáme kapku oleje a zbytek posekaných šťovíkových listů.
[top]


Brokolicový krém [foto]
brokolice, brambory, cibule, sůl, pepř, zeleninový bujón

Na oleji osmažíme na drobno nakrájenou cibulku, když zezlátne, přidáme růžičky brokolice a oloupané a nakrájené brambory /v poměru 2 hrsti brokolice na 1 hrst nakrájených brambor/, přidáme vodu, aby byla zelenina ponořená a zel. bujón. Pod pokličkou vaříme do měkka. Poté rozmixujeme polévku na jemný, ale hustý krém, dochutíme solí, pepřem, příp. sojovou omáčkou. Labužník může přidat i soj. smetanu nebo mléko. Podáváme s opečeným chlebem.
[top]


Drožďová se zeleninou
2 kostky droždí, pórek na kolečka nebo cibule, solčanka, kurkuma, pepř, zelenina (mrkev, petržel, kedlubna, růžičkovou kapusta...)

Na oleji osmahneme pórek pokrájený na kolečka, zasypeme solčankou, trochou kurkumy a pepře. Na směs rozdrobíme 2 kostičky droždí a necháme rozpustit. Chvilku smažme a pak podle chuti přidáme ostatní zeleninu (mrkev,petržel,kedlubnu.růžičkovou kapustu.....) nebo použijeme mraženou směs. Po chvilce zalijeme horkou vodou, povaříme doměkka a dochutíme. Sypeme petrželkou.
[top]


Čočková polévka se sušenými švestkami
200g čočky, 1éég sušených švestek, 50g oleje, 30g hladké mouky, sůl, ocet, bobkový list, celý pepř, cukr

Čočku přebereme, propláchneme a na 2 hodiny namočíme. Pak tekutinu slijeme, přidáme koření, doplníme čerstvou vodu a luštěninu vaříme, až změkne. Sušené švestky bez pecek umyjeme a spolu s čočkou uvaříme doměkka. Polévku zahustíme světlou zápražkou z oleje a mouky, vyjmeme koření a dál vaříme. Na zavěr dosolíme, příp. okyselíme a přisladíme. Polévka by měla být hustá.
[top]


Zelnice
pórek nebo cibule, solčanka, sladká a pálivá paprika, brambory, česnek, kysané nebo sterilované zelí, mouka, majoránka, příp. sójové mléko

Na oleji osmahneme větší množství pórku, zasypeme solčankou,s l. a pál.paprikou a osmahneme. Pak přidáme na kostičky pokrájené brambory a nahrubo pokrájený česnek - chvilku osmahneme a pak zalijeme horkou vodou. Přidáme majoránku. Povaříme až do změknutí brambor, pak přidáme kys. nebo steril.zelí, které jsme si předvařili. Zahustíme celozrn.(nebo polohr.)moukou rozmíchanou ve vodě. Můžeme zjemnit trochou sójového mléka.
[top]


Francouzská cibulová zapékaná
4 lžíce rostlinného oleje, 1 kg bílé cibule, na tenké plátky, 1 lžička nerafinovaného hnědého cukru, 1,7 litru zeleninového vývaru, 150 ml suchého červeného vína, sůl a černý pepř, 12 krajíčků veky (francouzského chleba, bagety) na topinky, 3 stroužky česneku, rozpůlené na topinky, 225 g vegetariánského sýra "gruyére" (pro vegany)

Ve velkém hrnci rozehřejeme olej a přidáme cibuli. Mírně ji osmahneme za stálého míchání na středním ohni, až je celá obalená olejem. Pak zmírníme plamen a hrnec zakryjeme pokličkou. Cibuli dusíme 30 minut, za občasného míchání, až je cibulka měkká a mírně nahnědlá. Pak přidáme cukr a vlijeme do hrnce zeleninový vývar a víno. Dusíme dalších 20 minut a ochutíme solí a pepřem. Předehřejeme gril. Ještě předtím než se polévku dokončíme, orestujeme pod grilem krajíčky veky z obou stran (můžeme to snadno udělat v topinkovači) a hotové potřeme z obou stran stroužky česneku. Polévku naběračkou naporcujeme asi do sedmi ohnivzdorných misek a na každou porci nahoru položíme dvě česnekové topinky. Na každou topinku příjde ještě nastrouhaný "sýr". Takto naaranžované misky s polévkou vložíme pod rozehřátý gril a chvilku počkáme až se sýr rozehřeje, začne bublat a barvit mírně dohněda.
[top]


Studená polévka Gazpacho (á la Rimmer)
Česnek 1 stroužek, sůl , cibule 1 ks, rajčatový protlak 400 g, olivový olej 15 ml, citronová šťáva 15 - 30 ml, červený vinný ocet 15 ml, salátová okurka 1/4 ks, mletý černý pepř, paprika (zelená) 1 ks, rajče (masité:) 450 g

Rajčata omyjeme, spaříme a oloupeme. Odstraníme jadérka z dužiny. Česnek a cibuli oloupeme. Cibuli nakrájíme najemno a česnek prolisujeme. Okurku nakrájíme na kousky. Papriku očistíme a ozdobně nakrájíme. Do mixéru vložíme cibuli, rajčata, pepř, vinný ocet, protlak, česnek a olej. Směs mixujeme, dokud není opravdu pořádně hladká. Pak přidáme citronovou šťávu, směs dochutíme a znovu rozmixujeme. Hotovou polévku přelijeme do servírovací nádoby a necháme ji chladit, dokud ji nebudeme podávat. Každou porci polévky ozdobíme paprikou a opečenými kostičkami chleba. Na zjemnění můžeme použít trochu smetany (sójové).
[top]


Slavnostní pórková polévka
sůl, brambory 4 - 5 ks, pórek 2 - 3 ks, mrkev 2 - 3 ks, zel.bujón, hladká mouka 3 lžíce, petrželka nebo pažitka

Brambory a mrkve oloupeme, nakrájíme na kostičky a dáme vařit do osolené vody. Mrkev můžeme vařit i celou. Než se brambory s mrkví uvaří, očistíme pórek, nakrájíme jej na kolečka a na oleji ho dusíme v hrnci, ve kterém budeme vařit polévku. Nedusíme ho moc, aby z pórku nebylo "bláto". Když je pórek hotov, zaprášíme jej hladkou moukou a ještě vše mícháme a potom zalijeme studenou vodou asi do půli hrnce a přivedeme varu, stáhneme oheň. Mezitím se nám uvařily brambory a mrkev. Pokud jsme mrkev vařili celou, nakrájíme ji na kostičky a společně s brambory (i vodou, ve které se vařily) přidáme do hrnce s pórkem, necháme ještě mírně provařit, dochutíme dle chuti bujónem nebo polévkovým kořením, solí.
[top]


Květáčka [foto]
květák, cibule, mrkev, pepř, sůl, hl. mouka, majoránka, brambory, zel. bujón (+např. soj. omáčka)

Na oleji necháme zezlátnout cibulku a zasypeme hl. moukou, po zavonění zalejeme vodou a pořádně rozmýcháme. Přídáme květák rozebraný na růžičky a na kolečka nakrájenou menší mrkev a vaříme cca 15 minut do změknutí. Poté okořeníme (přidáme kostku zel.bujónu, zakapeme soj. omáčkou, dosolíme, opepříme, přidáme majoránku) a přidáme nakrájené brambory. Vaříme do změknutí.
[top]


Hustá květáková polévka
kmín, celer 0,5 ks, mrkev 1 ks, petržel 1 ks, květák 1 hlávka, jalovec, celý pepř

Do hrnce naplněného studenou vodou nakrájíme (nastrouháme) květák, mrkev, celer a petržel. Můžeme přidat i sušené houby. Okořeníme celým kmínem, pepřem, jalovcem a nové koření. Dáme vařit. Polévku vaříme, dokud zelenina nezměkne. Pak polévku zahustíme polohrubou moukou. Můžeme zahustit i jemnou strouhankou. Chvilku povaříme. Solíme až nakonec. Polévku podáváme teplou s pečivem .
[top]


Květáková polévka II
1 malý květák, 1 malá cibule, 2 mrkve, 40 g hladké mouky, 1 kostka zeleninového bujónu, sůl, pepř, muškátový oříšek, petrželka

Připravte trochu nasekané zelené petrželky, olej, mouku, jemně nakrájenou cibuli a k tomu světlou jíšku. Vše zalijte vodou (cca 0,75 –1 l), dobře promíchejte, přidejte nakrájenou mrkev, na růžičky rozebraný květák, osolte, opepřete, ochuťte špetkou muškátu, bujónovou kostkou a zvolna vařte, až je květák měkký.
[top]


Květáková polévka s vločkami
květáku asi 150 g, 300 ml vody, 10 - 15 g ovesných vloček, 1 lžička olivového oleje, pertželka

Květák očistíme, uvaříme a vyjmeme z vody. Do vývaru přidáme předem namočené vločky a vaříme až hodně změknou. Rozmixujeme a přidáme najemno vidličkou namačkaný květák. Vmícháme olej, nasekanou petrželku a podáváme.
[top]


Hrachová polévka táborová [foto]
2 hrsti hrachu, voda, kypřící prášek do pečiva (nemusí být, pokud dáme hrášek na několik hodin nabobtnat do vody), sůl, olej, cibule, hl. mouka, polévkové koření, muškátový květ, sterilovaný hrášek, 2 housky

Hrách přebereme a propláchenem, zalijeme vodou, přidáme prášek do pečiva a uvaříme doměkka. Na oleji osmažíme nakrájenou cibulku, zasypeme moukou a zapražíme. Zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem a povaříme. Uvařený hrách rozmixujeme nebo umeleme a zašleháme do polévky. Dochutíme solí, kořením a muškátovým květem. Pokud rozmixujeme polévku ještě poté, vznikne jemný krém. Podáváme se smaženým pečivem. Těsně před podáváním můžeme přidat propláchnutý sterilovaný hrášek a např. pórek.
[top]


Česnečka
Brambory, kmín, příp. mouka, česnek, margarín, zelená petrželka

Do 1l osolené vody dáme vařit 2-3 brambory a kmín (můžeme též zaprášit trochou mouky). Když jsou brambory měkké, přidáme 4-5 rozdrcených stroužků česneku, lžíci margarínu a zelenou petrželku.
[top]


Zelná polévka
Kysané zelí, brambory, bobkový list, olej, mouka, sterilovaný kopr, sůl

Kysané zelí uvaříme do měkka (mlžeme přidat bobkový list), zvlášť a do měkka uvaříme pokrájené brambory. Vlijeme je do zelí, zahustíme jíškou z rostlinného másla nebo oleje a mouky. Nakonec můžeme polévku dochutit lžičkou sterilovaného kopru.
[top]


Bramboračka
Olej, cibule, polohrubá mouka, kořenová zelenina, brambory, sůl, kmín, příp. houby, česnek, majoránka, pepř.

Na tuku zpěníme cibulku, přidáme 1-2 lžíce polohrubé mouky a nejmnou nastrouhanou zeleninu (mrkev, petržel, celer) a zalijeme 3 hrnky vody. Vše rozmícháme a přidáme ještě 2 brambory, sůl, kmín a příp. houby (jsou-li sušené, necháme je hodinu předem nabobtnat). Když je polévka uvařená, přidáme rozdrcený česnek, trochu pepře a majoránku. Můžeme ještě omastit trochou rostl. másla.
[top]


Boršč podle Žrouta
Olej, 2 střední cibule, 2 větší mrkve, červená řepa, rajčatový protlak (nebo rajčata), 4 střední brambory, hlávkové zelí (asi půl hlávky), zelenina (pouze na vývar), fazolky (nejlépe bílé i červené), sušené houby
koření: sůl, cukr , pepř, bobkový list, nové koření (kuličky), kopr (nejlépe čerstvý), petržel,


Nejprve vytvoříme základ. Spolu osmahneme na oleji nakrájenou cibulku s nahrubo nastrouhanou mrkví tak , aby byla cibulka dozlatova. Přidáme nastrouhanou řepu a ještě chvilku smažíme. Zasypeme trochou cukru, osolíme. Přidáme rajčatový protlak (nebo lepší jsou čerstvá rajská jablíčka zbavena šlupek, ale těch je třeba větší množství) a pepř, bobkový list a nové koření (´´přiměřeně asi na půl hektaru ´´). Takto vytvořenou směs lehce podlijeme vodou a necháme dusit (za občasného míchání a podlévání ,aby se směs nepřipálila asi 10 min.- doměkka)
Ve vedlejším větším hrnci si připravíme zeleninový vývar (zeleninu pak můžeš použít třeba do druhého chodu). Ve vývaru před-vaříme (nevařit úplně pak by se ti rozpadly) na menší kousky nakrájené brambory. Přidáme vařené fazolky a houby. Vezmeme základ a vylijeme ho do vývaru. Obsah hrnce uvedeme do varu a necháme asi 5 minut vařit. Vezmeme nakrájené zelí a vhodíme ho do hrnce (zelí už by se nemělo vařit). Přiklopíme pokličkou, přidáme čerství nakrájený kopr a petržel a odstavíme popřípadě dosolíme. Čím je boršč hustší, tím je lepší
Pokud budeš používat sterilovanou řepu nebu kopr (což by se nemělo) vše pořádně před použitím propláchni vodou.
Podáváme vařicí a k němu přikusujeme syrový česnek nebo chilli papričky.
Dobrou chuť
[top]


Mrkvová polévka
1 l vody, 6 mrkví, kousek malého celeru, 1 brambor, 1 lžíce oleje, 4 lžíce sójového mléka, lžička bylinkové soli, či Solčanky, petrželka, kmín

Oloupaný celer a brambory nakrájíme na drobné kousky, dáme vařit do 1 litru vody se špetkou kmínu. Před dovařením přidáme očištěné nastrouhané mrkve a bylinkovou sůl. Povaříme ještě 10 minut. Odstavíme z ohně a podáváme posypané zelenou petrželkou, libečkem.
[top]


Čočková polévka s houbami
1 polévková lžíce oleje, 1 nadrobno nakrájená cibule, 2 - 4 utřené stroužky česneku, 100 g nakrájených žampionů, 100 g čočky, mražená zelenina, 1500 ml vody, sůl a pepř, petrželka

Na rozehřátém oleji osmažíme cibuli a česnek, přidáme houby a zeleninu, dusíme 5 minut. Potom přidáme čočku a na mírném ohni mícháme 2 - 3 minuty. Vlejeme vodu, uvedeme do varu a vaříme do změknutí čočky. Podle chuti okořeníme a přidáme petrželku. Nakonec přidáme česnek. Nahradíme-li houby kysaným zelím, vznikne nám čočková polévka se zelím :)
[top]


Tofu cibulačka
Tofu 150g, brambory 150 g, cibule 150 g, mrkev 1 ks, petržel, celer, olej 5 polévkových lžic, voda 1200 ml, mořská sůl, drcený kmín, sójová omáčka

Mrkev, petržel a celer očistíme a nahrubo nastrouháme, očištěné brambory nakrájíme na kostičky a vše vaříme ve slané vodě. Tofu nakrájíme na centimetrové kostky, dochutíme je sójovou omáčkou a společně s cibulí, nakrájenou na tenké plátky jemně osmažíme. Před dovařením brambor vmícháme do polévky osmažené tofu s cibulí a společně dovaříme. Na talíři ozdobíme zelenou natí. Možnou obměnou je přidání ovesných vloček pražených na suché pánvi.
[top]


Rýžová polévka s hráškem
Vyloupaný hrách 250 g, rýže natural 80 g, olej 2 polévkové lžíce, celozrnná mouka pšeničná jemná 2 polévkové lžíce, voda 1000 ml, mořská sůl

Hrášek jemně osmažíme na oleji, zaprášíme moukou a za stálého míchání chvíli pražíme. Zalijeme vodou, osolíme a vaříme asi 15 minut. Přebranou a spařenou rýži přidáme do polévky a vaříme do změknutí rýže.
[top]


Bramborovo-pórková polévka
7 brambor, 3 až 4 pórky, 1 menší celer, 1 velká cibule, špetka bazalky, bylinková sůl, 2 lžíce oleje, 1 bobkový list, 2 litry vody.

Brambory a pórek důkladně opereme; zelenou část pórku odkrojíme a dáme stranou. Zeleninu pokrájíme na špalíčky a v kastrolu osmahneme na oleji. Přidáme koření, sůl a litr vody. Vaříme tak dlouho, dokud zelenina nezměkne. Scedíme nebo vyjmeme děrovanou lžící a polovinu rozmixujeme. Směs vložíme zpět do kastrolu a vaříme dalších dvacet minut. Je-li polévka příliš hustá, zředíme trochou vody. Těsně před podáváním ozdobíme posekaným zeleným pórkem.
[top]


Zelná polévka s krupkami a sójovým mlékem
Kroupy nebo krupy, sůl, bobkový list, nové koření, pepř, kysané zelí, rostlinný tuk, sušené soj. mléko

Do 1l osolené vody dáme vařit půl hrnku opraných krup spolu s bobkovým listem, novým kořením a pepřem. Když jsou kroupy měkké, přidáme 100-150 g kysaného zelí a dále vaříme asi 10min. Nakonec přidáme 3 polévkové lžíce sušeného soj. mléka a omastíme rostlinným tukem.
[top]


Chlebová polévka
1/4-1/2 bochníku chleba, rostl. olej, sušené houby, 1 velká cibule, kmín, sůl, voda

V hrnci se studenou vodou namočíme na kousky nalámaný chleba (zhruba na půl hodiny). Houby si před vařením také namočíme. "Chlebový základ" necháme rozvařit. Mezitím v jiném hrnci orestujeme nakrájenou cibuli a posléze přidáme houby, kmín a dusíme do měkka. Rozvařenou chlebovou hmotu rozmixujeme a přidáme k ní houby s cibulí. Nakonec můžeme dochutit solí, sojovou omáčkou nebo česnekem.
[top]


Žampionová polévka
Žampiony, rostl. máslo, cibule, kmín, majoránka, sůl, červená paprika, krupice

Čerstvé žampiony pokrájíme a dusíme (10min) na rostl. másle s pokrájenou cibulkou, kmínem, troškou majoránky a solí. Zalijeme vodou, povaříme a zahustíme krupicí rozmíchanou v trošce studené vody. Vaříme 5min. Můžeme dochutit červenou paprikou. Polévka má být hustá.
[top]


Kapustová polévka s brambory
1/2 menší kapusty, 3 brambory, 1 PL oleje, 1 cibule, 1 PL hladké mouky, 1-2 stroužky česneku, majoránka, petrželka, sůl, 1,5 l vody.

Na oleji zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme očištěnou a na nudličky pokrájenou kapustu, oloupané a na kostičky nakrájené brambory, zasypeme moukou a osmahneme. Poté zalijeme vodou a uvaříme doměkka. Polévku dochutíme prolisovaným česnekem, kořením a osolíme. Před podáváním doplníme nasekanou petrželkou.
[top]


Francouzská zeleninová polévka
1/2 celeru, 2 mrkve, 1/4 menší hlávky bílého zelí, 3 brambory, 1 cibule, 1 PL oleje, 2-3 stroužky česneku, mletý pepř, pažitka, polévkové koření, sůl, 1,25 l vody

Celer, mrkev a brambory očistíme a pokrájíme na kostičky, zelí pokrájíme na nudličky. Na oleji zpěníme nadrobno pokrájenou cibulí, vmícháme na plátky nakrájený česnek, zeleninu a osmahneme. Zalijeme vodou a povaříme. Když je zelenina měkká, polévku dochutíme pepřem, polévkovým kořením, nasekanou pažitkou a osolíme.
[top]


Lehká zelná polévka
1 menší hlávka zelí (bílého), 1 pórek, 2 mrkve, 1 cibule, 1 lžíce oleje, 1l zeleninového vývaru (z kostky), 400 g brambor, bazalka, kmín, sůl

Všechnu zeleninu očistíme a nakrájíme nadrobno. Do hrnce dáme olej a zeleninu (vše bez brambor) chvíli podusíme. Pak zalijeme vývarem a na mírném ohni ještě asi 10 minut vaříme. Nakonec přidáme brambory nakrájené na kostky. Jakmile změknou, polévku dochutíme podle chuti kořením a můžeme podávat.
[top]


Polévka z cukety s osmaženou houskou
1 střední cuketa, 1 střední cibule, kousek rostlinnéh másla/oleje na její osmažení, sójová omáčka, sůl, 1 lžička vegy, zhruba po 50 g rostlinného másla a hladké mouky na jíšku, 1-2 housky na osmažení.

Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kolečka nakrájenou cuketu i se slupkou a za stálého míchání chvíli dusíme. Potom zalijeme vodou se sójovou omáčkou, přisladíme a vaříme 20-30 minut. (Na příslušné množství cukety používáme dvojnásobek vody - zde asi 1000 g cukety a 2 litry vody;
Uvařenou cuketu prolisujeme přes jemné síto nebo rozmixujeme přímo v hrnci, ve kterém jsme polévku vařili. Do polévky přidáme dvě lžíce máslové jíšky a trochu vegy (či jiného vhodného koření) a povaříme, případně dosolíme. Na talíři do ní vložím osmažené kostičky housky.
[top]


Zlatá letní zeleninová polévka
mrkev, rajčata, paprika, česnek, hrášek, kedlubna, květák, petrželka zelená-nať, rostl. máslo, ocet (jablečný, vinný), soj.omáčka

Najemno nastrouhanou mrkev podusíme na másle (to je důvod zlaté barvy polévky), přidáme oloupaná rajčata, papriky a po chvíli dušení zalijeme vodou (můžeme přidat soj.omáčku) a ostatní zeleninu pokrájenou na kostky, vaříme přiměřeně krátce, aby zelenina zůstala "al dente" , nakonec dle chuti okyselíme octem, pro zvýraznění rajčatové chuti.
Polévku nezahušťujeme, je hustá množstvím zeleniny. Na talíři hustě posypeme zelenou petrželkou.
[top]


Gruzinská polévka z mladých kopřiv
1 1/4 litru vody , sůl podle chuti , 2 cibule , 3 lžíce oleje , 300 g brambor , 80 g rýže , 1 talíř lístků z mladých kopřiv , petrželka

Vařící vodu osolíme, přidáme drobně nakrájenou a osmahnutou cibuli, očistěné a na větší kousky nakrájené brambory a ještě opláchnutou rýži. Vaříme až je rýže téměř měkká. Asi pět minut před jejím dovařením přidáme přebrané, omyté, drobně nasekané mladé kopřivové lístky a přivedeme polévku opět do varu. Před podáváním ochutíme rozsekanou petrželkou.
[top]


Mrkvová polévka
2 ks cibule, 5 ks mrkví, olej, voda, sůl, petržel

Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme mrkev nakrájenou na kolečka. Zalijeme vodou a uvaříme. Po dovaření rozmixujeme, ochutíme petrželkou případně i bazalkou.
[top]


Veganský boršč

Osmažit cibulku, zasypat hladkou moukou (cibulová jíška), přidat vodu a sůl. Pak přidat asi 1/3 sáčku pokrájeného kyselého zelí (lze použít i hlávkové zelí čerstvé) a na hrubém struhadle nastrouhanou menší červenou řepu (vaří se nejdéle). Postupně přidávat na drobné kostky nakrájenou mrkev, celer, petržel. Když je zelenina poloměkká, přidá se pokrájená růžičková kapusta a brambory. Koření podle chuti - bazalka, majoránka, pepř, paprika, drcený kmín, případně sojová omáčka. Do talíře přidáme lžíci sojanézy.
[top]


Sambhar - čočka se zeleninou
225 g čočky, propraná , 1 lžíce kari prášku , 1 lžička kurkumy , mouka na zahuštění , 225 g růžiček květáku , 225 g bílé ředkve (mooli), oloupaná a na tenké plátky , 1 střední cibule, na tenké plátky , 2 lžičky přírodního hnědého cukru , sůl podle chuti , 4 malé rajčata, na čtvrtinky , 1 červená paprika, bez semínek a nasekaná , 3 lžíce rostlinného oleje , 1/2 lžičky hořčičných semínek , kardamové tobolky, rozdrcené , 2 stroužky česneku, rozdrcený , lístky čerstvého koriandru nebo petržele

Do velké nádoby dáme čočku koření kari, kardamon s dostatečným množstvím vody a pod pokličkou přivedeme k varu. Dusíme až je čočka měkká - asi tak 20 minut. Musíme dbát, aby měla stále dostatek vody a nevysušila se. Pak čočku rozmačkáme mačkátkem nebo dřevěnou vařečkou, přidáme mouku rozmíchanou ve vodě na zahuštění, květák, ředkev, cibuli a hnědý cukr. Přidáme tolik vody, aby směs měla konzistenci husté polévky a znovu dusíme, až je zelenina měkká asi 15 -20 minut. Ochutíme solí. Přidáme rajčata, červenou papriku, zakryjeme a udržujeme teplé. Na malé pánvičce zahřejeme olej a orestujeme zbývající koření s malým množstvím soli a s česnekem, až směs semínek začne praskat a poskakovat. Tuto oživenou směs koření navršíme na sambar a podáváme posypané lístky s čerstvého koriandru nebo petrželky.
Jeho chuť se významně zlepší po 24 hodinách odležení
[top]


Indická fazolová polévka
4 lžíce ghee (přepuštěné máslo, případně rostlinný olej) , 225 g brambor, na malé kousky , 225 g tuřínu na kousky (případně ředkev, kedluben - DDK) , 2 řapíky celeru, na kousky , 2 menší cukety, pokrájené na kousky , 1 paprika bez semínek, na kousky , 2 stroužky česneku, nasekat , 2 lžičky mletých (drcených) semínek koriandru , 1 lžíce mleté papriky , 1 lžíce pasty kari (ze supermarketu) , 1,2 litru zeleninového vývaru , 400 g fazolí, nabotnalých přes noc a okapaných , nasekaná nať koriandru

Nabotnalé fazole uvaříme téměř doměkka. Ve vyšším hrnci rozehřejeme tuk přidáme zeleninu nejdříve cibuli, pak brambory, pastinák, tuřín, celer, tedy všechnu s výjimkou cuket a zelené papriky. Zeleninu smažíme za míchání na tuku při středně silném plamenu asi tak 5 minut. Pak přidáme česnek, mletý koriandr, mletou papriku a kari pastu. Pokračujeme ve smažení za míchání další minutu. Přidáme vývar a sůl podle chuti. Kapalinu opět přivedeme k varu a hrnec přikryjeme pokličkou. Za občasného míchání táhneme na mírném plameni asi 25 minut. Přidáme změklé fazole, cuketu, zelenou papriku a vaříme asi 15 minut. Do mixeru naběračkou vložíme (nebo použijeme ruční mixer a mixujeme ve vyšší nádobě) asi 300 ml směsi a rozmělníme na hladký krém, který a vrátíme k hlavnímu podílu polévky a polévku takto přirozenou cestou bez mouky a tuku zahustíme. Směs ohřejeme opět k bodu varu. Podáváme horké na talíři posypané natrhanými lístky koriandru. nahoru Houbová česnečka
300 g čerstvých hub, 1 kostka zel. vývaru nebo polévkové koření, sůl, kmín, 6-8 stroužků česneku, pažitka nebo petrželová nať, chléb.

Očištěné houby nakrájíme, přidáme vodu, kostku vývaru, sůl, trochu kmínu a vaříme do měkka. Na každý talíř připravíme utřený nebo lisovaný česnek a pažitku či petržel. Nakonec přelijeme vývarem i s houbami. Jíme s chlebem, příp. ho můžeme nakrájený předem osmažit a nasypat do polévky.
[top]


Houbová zelňačka
1 velká sklenice (720 ml) kysaného zelí, sůl, 1-2 hrsti sušených hub, 300-400 g brambor, 1 cibule, 2 mrkve, 1/2 petržele, kousek celeru, lžička cukru, pepř, 2 bobkové listy.

Kysané zelí propláchneme, zalijeme vodou, osolíme, přidáme předem namočené sušené houby, na kostičky nakrájené brambory, boblové listy, pepř a dáme vařit. Mezitím si na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a ostatní kořenovou zeleninu a poté přidáme do polévky. Na závěr polévku podle chuti trochu dosladíme.
[top]


Kapustová polévka s houbami
1 středně velká kapusta, sůl, 1-2 hrsti sušených hub, 2-3 cibule, oliv. olej, 6-8 stroužků česneku, pepř, kmín, petželová nať (i sušená), majoránka, 300-400 g brambor nebo 2-4 hrsti rýže.

Kapustu nakrájíme (hodně nabyde, takže doporučuji vzít si velký hrnec), přidáme k ní nakrájené brambory nebo propláchnutou rýži, cibuli, předem namočené houby a zalijeme vodou. Osolíme, opepříme, přidáme drcený kmín a dáme vařit. Vaříme do té doby, než jsou brambory či rýže měkké (tj. asi 20 minut), pak přidáme pár trochu olivového oleje, petželovou nať, majoránku (té víc než petržele) a úplně nakonec lisovaný česnek.
[top]


Bramboračka s houbami
600 g brambor, 1-2 hrsti sušených hub, 2-3 lžíce rostl.másla nebo oliv. oleje, 2-3 lžíce hladké mouky, 2 mrkve, 1/2 petržele, kousek celeru, 4 stroužky česneku, majoránka, sůl, kmín, pepř, sladká paprika.

Nakrájené brambory dáme vařit společně s předem namočenými houbami, přidáme kmín, osolíme a opepříme. Než se začne voda vařit, připravíme si a na kostičky nakrájíme kořenovou zeleninu. Když už se polévka vaří, uděláme z tuku a mouky jíšku, do které na závěr přidáme 1-2 lžičky sladké papriky a jíšku postupně rozředíme vývarem z polévky a vlejeme do hrnce. Přidáme kořenovou zeleninu, majoránku, povaříme ještě tak 10 minut a na samém konci vaření přidáme lisovaný česnek.
[top]


Jednoduchá zelná polévka se žampióny
1 malá hlávka zelí, 4 mrkve, 3 cibule, asi 300 g čerstvých žampiónů, petrželová nať, 2 kostky zeleninového vývaru, sůl, pepř, oliv. olej nebo rostl. máslo.

Nakrájíme zelí, mrkve, cibule i žampióny, zalijeme vodou, přidáme vývar v kostce, osolíme, opepříme a dáme společně vařit. Asi po 20 minutách varu přidáme trochu oliv. oleje nebo rostl. másla a nakrájenou petrželku a můžeme podávat.
[top]


Houbová-čočková polévka
500g hub - kozáci, hříbky, holubinky, hlíva, 50g čočky, 150 g kořenové zeleniny, 1 cibule, 2 lžíce krupice, saturejka, česnek, petrželka, polévkové koření a sůl

Den předem namočíme čočku do studené vody. Na oleji osmažíme cibuli a strouhanou kořenovou zeleninu, přisypeme krupici a zalijeme vodou - asi 1 a 1/2 litru. Přidáme vypranou namočenou čočku a vše zavaříme se saturejkou. Přidáme nakrájené čerstvé houby a dále vaříme asi 10 minut, než změkne čočka. Vše dochutíme solí, česnekem a nakonec přidáme krájenou petrželovou nať spolu s polévkovým kořením. Polévka je mírně zahoustlá s intenzivní vůní po houbách. Podáváme s tmavým pečivem.
[top]



[top]


<<< zpět