Květák je bohatý na draslík, fosfor a síru. Obsahuje 90% vody a poměrně mnoho bílkovin. Má množství vitaminu C - dvakrát více než citrony, poměrně mnoho kyseliny pantoténové, málo karotenu, vitamin Bl, B2, B6, mnoho vitaminu K aj. Obsahuje mannitol vhodný pro diabetiky. Květák prospívá dobré funkci pokožky, sliznic, zdraví vlasů. Obsahové látky působí proti řídnutí kostí, lámavosti nehtů, podporují dobrou funkci kloubů, mají protisklerotické účinky.


Brokolice je potravina bohatá na draslík, fosfor a síru. Její stvoly by se měly pomlít a jíst syrové s jemně pokrájenými listy. Brokolice obsahuje 90% vody a velice málo sacharidů a tuků. Je dobrým čisticím prostředkem pro tělo a pomáhá při redukci váhy.



Chřest - lehce povařené stonky této křehké rostliny, nebo ještě lépe připravené v páře, představují nejen velmi chutnou, ale také zdravou lahůdku. Chřest obsahuje pestrou škálu nutričních látek - vitamíny a minerály počínaje, aminokyselinami a vlákninou konče. Jedna stogramová porce stačí pokrýt 75 procent denní dávky kyseliny listové a 25 procent doporučeného množství vitamínu C.

[květák] [Dušená karotka s květákem]   [Květákový "mozeček"]   [Květákový "mozeček" II]   [Květák s rajčaty na indický způsob]   [Květák po římsku]   [Květákové Bhaaji]   [Květáčka]   [Hustá květáková polévka]   [Květáková polévka II]   [Květáková polévka s vločkami]   [Květák se strouhankou]   [Květákové rizoto]   [Květák s rajčaty]  

[brokolice] [Brokolicový krém]> nový   [Brokolice s česnekem]   [Brokolice s houbami]   [Brokolice Wolfe]   [Brokolice na páře]   [Brokolice s limetou a chilli]  

[chřest]   [Příprava]   [Pomerančová omáčka]   [Bílý chřest s opékanými nočky]  

<<< zpět


Dušená karotka s květákem
100 g karotky, 100 g květáku, libeček, sůl, 1 lžíce oleje, petrželka, kerblík

Zeleninu očistíme, karotku nakrájíme na nudličky, květák rozebereme na růžičky. Podlijeme vodou, přidáme libeček, sůl, olej a dusíme doměkka, šťávu vydusíme. Libeček vyndáme a zeleninu doplníme nadrobno pokrájenými bylinkami.
[top]


Květákový "mozeček"
Květák, cibule, olej, mouka, česnek, sladká paprika, oregano, bazalka, kari, "staročeské koření", příp. pórek

Květák uvaříme v osolené vodě bez pokličky. Mezitím na pánvi na oleji smažíme na hrubo nakrájenou cibuli tak, aby zůstala zlatá. Pak vkládáme uvařený květák do pánve a krájíme ho dřevěnou podběračkou. Zbytky košťálu můžeme vyjmout. Zaprášíme moukou, přidáme napříkald papriku, oregano, bazalku, kari, staročeské koření, pórek, česnek a ještě chvíli dusíme.
[top]


Květákový "mozeček" II

Sojovou mouku vaříme, až je hustá (nejméně 20 minut). Přidáme sůl, najemno pokrájený uvařený květák a ochutíme olejem, lněným semínkem, sojovou omáčkou a zdobíme zelenými natěmi a bylinami.
[top]


Květák s rajčaty na indický způsob [foto]
1 květák, 1 kg rajčat, 3 cibule, 3 stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžička tlučeného kmínu, 2 lžičky kari koření, 1 lžička chilli, 2 lžíce rozinek, 2 lžíce mandlových lupínků, 125 ml zeleninového vývaru

Květák rozdělíme na růžičky a opereme ho. Rajčata křížem nakrojíme a přelijeme je vařící vodou. Slupky oloupeme a plody rozpůlíme. Vydlabeme jadérka a dužinu nakrájíme na kostičky. Oloupeme cibuli s česnekem a obojí nadrobno nasekáme. Ve větší pánvi rozpálíme olej. Nasypeme do něj cibuli a osmahneme ji. Přidáme česnek s květákem a podusíme. Zeleninu ochutíme kmínem, kari a chilli kořením. Přisypeme rajčata (můžeme přidat trochu protlaku s cukrem), rozinky i mandle a směs dusíme asi 15 minut. Dochutíme solí a pepřem.
Přílohy: rýže
[top]


Květák po římsku
1 velký květák, 5 lžic oleje, 2 stroužky česneku, 1 lžička sekané petrželky, 4 lžíce rajského protlaku, sůl, mletý pepř

Květák očistíme, opereme a rozebereme na růžičky. Na oleji zpěníme drobně nakrájený česnek a petrželovou nať, přidáme květák, vše osolíme, opepříme a jakmile se vsákne tuk, přidáme rajský protlak zředěný vodou a květák podusíme do měkka. Podle potřeby přilijeme vodu.
[top]


Květákové Bhaaji
1 hrnek vody, 2 lžíce kmínu, 2 lžíce koriandru, 2 lžíce papriky, 1 lžíce černých hořčičných semínek, 1/2 lžíce kurkumy, 3 stroužky česneku, kousek zázvoru, 1 velká cibule, 1 červená chilli paprika, 1 lžíce černého pepře, 1/2 lžíce soli, 1 lžíce zeleninového vývaru z kostky, 1 velký květák, 1 plechovka rajčat, 2 lžíce rajčatového pyré, 1/2 hrnku kukuřice

Na vysoké pánvi přivedeme vodu k varu. Přidáme kmín, koriandr, papriku, hořčičná semínka a kurkumu. Vaříme dobrých 5 min., možná bude třeba přidat trochu vody, pokud směs začne být příliš suchá. Přidáme rozdrcený česnek, zázvor, a nasekanou chilli papriku a cibuli. Přilijeme opět trochu vody pokud potřeba. Přidáme stopku a listy z květáku a necháme změknout. Poté přidáme růžičky květáku a pořádně rozdrtíme do koření. Přidáme rajčata z plechovky, vývar, sůl a pepř a necháme vařit 15 minut. Poté přidáme kukuřičku a rajčatový protlak na zahuštění. Podáváme s rýží.
[top]


Květáčka [foto]
květák, cibule, mrkev, pepř, sůl, hl. mouka, majoránka, brambory, zel. bujón (+např. soj. omáčka)

Na oleji necháme zezlátnout cibulku a zasypeme hl. moukou, po zavonění zalejeme vodou a pořádně rozmýcháme. Přídáme květák rozebraný na růžičky a na kolečka nakrájenou menší mrkev a vaříme cca 15 minut do změknutí. Poté okořeníme (přidáme kostku zel.bujónu, zakapeme soj. omáčkou, dosolíme, opepříme, přidáme majoránku) a přidáme nakrájené brambory. Vaříme do změknutí.
[top]


Hustá květáková polévka
kmín, celer 0,5 ks, mrkev 1 ks, petržel 1 ks, květák 1 hlávka, jalovec, celý pepř

Do hrnce naplněného studenou vodou nakrájíme (nastrouháme) květák, mrkev, celer a petržel. Můžeme přidat i sušené houby. Okořeníme celým kmínem, pepřem, jalovcem a nové koření. Dáme vařit. Polévku vaříme, dokud zelenina nezměkne. Pak polévku zahustíme polohrubou moukou. Můžeme zahustit i jemnou strouhankou. Chvilku povaříme. Solíme až nakonec. Polévku podáváme teplou s pečivem .
[top]


Květáková polévka II
1 malý květák, 1 malá cibule, 2 mrkve, 40 g hladké mouky, 1 kostka zeleninového bujónu, sůl, pepř, muškátový oříšek, petrželka

Připravte trochu nasekané zelené petrželky, olej, mouku, jemně nakrájenou cibuli a k tomu světlou jíšku. Vše zalijte vodou (cca 0,75 –1 l), dobře promíchejte, přidejte nakrájenou mrkev, na růžičky rozebraný květák, osolte, opepřete, ochuťte špetkou muškátu, bujónovou kostkou a zvolna vařte, až je květák měkký.
[top]


Květáková polévka s vločkami
květáku asi 150 g, 300 ml vody, 10 - 15 g ovesných vloček, 1 lžička olivového oleje, pertželka

Květák očistíme, uvaříme a vyjmeme z vody. Do vývaru přidáme předem namočené vločky a vaříme až hodně změknou. Rozmixujeme a přidáme najemno vidličkou namačkaný květák. Vmícháme olej, nasekanou petrželku a podáváme.
[top]


Květák se strouhankou
Květák, strouhanka, olivový olej nebo rostlinné máslo

Ve slané vodě uvaříme květák, rozebereme na růžice, klademe na talíř, sypeme opraženou strouhankou a přelijeme olivovým olejem nebo rostl. másle. Podáváme s bramborem. Stejným způsobem připravujeme i brokolici.
[top]


Květákové rizoto
Rýže, cibule, květák, olej, sůl, koření podle chuti

Uvaříme rýži do měkka. Květák uvaříme a rozebereme na růžice, posekáme a promícháme s rýží, přidáme na tuku osmaženou cibulku, promícháme, osolíme a přidáme pažitku, petrželovou nať nebo koření podle chuti. Jako obměnu můžeme přidat dušené houby.
[top]


Květák s rajčaty
1 velký květák, 3 střední rajčata, 1/2 lžičky hořčičného semínka, ghí nebo olej, 1 lžička kmínu, 1-2 chilli, 1/2 lžičky mletého koriandru, 1/2 lžičky kurkumy, 1 lžička soli, 1/2 lžičky garam masaly, petrželová nať

Připravte čóns z hořčičného semínka, kmínu, chilli a koriandru, přidejte květák a chvíli smažte. Přidejte nasekaná rajčata a kurkumu a na mírném plameni poduste doměkka. Nakonec přidejte sůl, garam masalu a sekanou petrželku, promíchejte.
[top]


Brokolicový krém [foto]
brokolice, brambory, cibule, sůl, pepř, zeleninový bujón

Na oleji osmažíme na drobno nakrájenou cibulku, když zezlátne, přidáme růžičky brokolice a oloupané a nakrájené brambory /v poměru 2 hrsti brokolice na 1 hrst nakrájených brambor/, přidáme vodu, aby byla zelenina ponořená a zel. bujón. Pod pokličkou vaříme do měkka. Poté rozmixujeme polévku na jemný, ale hustý krém, dochutíme solí, pepřem, příp. sojovou omáčkou. Labužník může přidat i soj. smetanu nebo mléko. Podáváme s opečeným chlebem.
[top]


Brokolice s česnekem
500g brokolice, 5 lžic oleje, 4 stroužky česneku, sůl, pepř, petrželová nať

Brokolici spaříme a posekáme. Vložíme do pánve s olejem a rozetřeným česnekem, opepříme, přidáme petržel a krátce podusíme. Podáváme s chlebem nebo bramborami.
[top]


Brokolice s houbami
500g brokolice, 200g hub (žampionů), lžíce rostlinného másla, 3 lžíce hladké mouky, sůl, muškátový květ, petrželová nať

Brokolici krátce povaříme, zcedíme (vodu nevylévat!) a rozebereme na růžice. Připravíme jíšku, zředíme vývarem z brokolice a rozčleháme. Přidáme předem podušené houby, brokolici a společně dovaříme. Okořeníme muškátovým květem a petrželovou natí. Podáváme s rýží, knedlíky nebo těstovinami.
[top]


Brokolice Wolfe
5 šálků brokolicových růžiček , 1/4 šálku olivového oleje , 2 utřené stroužky česneku , 1/4 šálku nadrobno nakrájených žampionů , 1 1/2 šálku bílého vína , sůl a pepř

Na velké pánvi na rozpáleném oleji osmažíme česnek, přidáme houby a restujeme ještě pár minut. Pak vložíme na pánev brokolici a rychle a důkladněji promícháme, aby se každý kousek obalil olejem. Přelijeme vínem, osolíme a opepříme. Zlehka zamícháme a nezakryté 3 - 4 minuty povaříme. Pánev přiklopíme poklici a dusíme dalších asi 5 minut do měkka. Hotovou brokolici dáme na mísu. Zbylý vývar odpaříme na polovinu a přelijeme zeleninu.
[top]


Brokolice na páře
1 větší brokolice, 1 větší cibule, 1 pol.lžíce hladké mouky, 1 pol. lžíce cukru krystalu, rostl. máslo, sůl

Brokolici rozeberem na růžičky a dáme nad páru posolenou vařit max.10 min. Během vaření brokolice si osmažime cibulku: rozkrojíme ji na čtvrtky a ty jemně pokrájíme na proužky.Poton cibuli posypeme moukou a cukrem a dáme ji na rozpálené máslo. Během smažení stále míchame až "šustí a je zlatavá". Tou posypeme uvařenou brokolici.
[top]


Brokolice s limetou a chilli
1 kg brokolice, 500 g mrkve, 1 feferonka, 20 g zázvoru, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 150 ml zeleninového vývaru (z kostky), 165 ml kokosového mléka (sterilovaného), sůl, pepř, 1-2 lžíce sójové omáčky, 1 lžička limetové kůry, 2 lžíce praženého sezamu

Brokolici očistíme, omyjeme a rozebereme na růžičky. Mrkev oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kolečka. Feferonku rozpůlíme, vyřízneme semeník a lusk nadrobno pokrájíme. Zázvor oloupeme a posekáme. Cibuli a česnek oloupeme a nadrobno rozkrájíme, vložíme do velkého hrnce, přilijeme tři lžíce zeleninového vývaru a dusíme zhruba 3 minuty. Pak přidáme mrkev, feferonku, záz­vor, zbylý vývar a kokosové mléko. Vaříme přikryté asi 5 minut. Přidáme brokolici a ještě dalších 10 minut vaříme na slabém ohni. Zeleninu osolíme, opepříme a dochutíme sójovou omáčkou a limetovou kůrou. Hotovou zeleninu přeložíme do předehřá­té servírovací mísy a podáváme sypanou sezamem.
[top]


Chřest

Jak chřest skladovat?

Teplota +2 až 4 °C, doba skladování v mikrotenovém sáčku 5 až 7 dní. Chřest se dá dobře zamrazit. Můžeme jej pak konzumovat až do další sklizně! Před zmrazením se nemusí loupat (loupe se pak lépe po opláchnutí vodou, kdy vrchní slupka povolí).


Prříprava chřestu:

1. Výhonky opláchneme a oloupeme! Bílý chřest začínáme loupat asi 2 až 3 cm pod vrcholem a pokračujeme až ke spodnímu konci výhonku. Zelený chřest má vrcholy delší, u něj proto loupeme jen spodní třetinu výhonku. Někdy má chřest spodní konce zdřevnatělé, ty odřízneme (asi 3 cm). 2. Vaření pro 1 osobu potřebujeme na přípravu hlavního jídla asi 400-500 g chřestu. Uvedené množství chřestu vaříme v 1 litru vody s 1 lžičkou soli a kostkou cukru. Bílý chřest vaříme 8-12 minut, zelený jen 8 minut!


Pomerančová omáčka
250 ml chřestového vývaru, 1 lžíce maizeny (kukuřičný škrob na zahuštění, můžeme nahradit jiným zahušťovadlem, např. dětskou krupičkou, jíškou z hladké mouky apod.) , šťáva ze dvou pomerančů, pomerančový likér, mletý zázvor.

Vývar zahustíme , přidáme pomerančovou šťávu, dochutíme lžičkou likéru a špetkou zázvoru. Touto omáčkou zalijeme vařený chřest (viz. příprava).
[top]


Bílý chřest s opékanými nočky
1 kg bílého chřestu, sůl, 1/2 lžičky lžičky cukru, 1 svazek jarní cibule, 2 stroužky česneku, 5 snítek tymiánu, 1 balení italských noků (gnocchi, ravioly, bez vajec) z chladicího boxu (325 g), 3 lžíce olivového oleje, zeleninový bujón, 2 rajčata, mletý bílý pepř

Příprava chřestu (viz. nahoře) je stejná, pouze přidáme zeleninový bujón. Očištěnou a omytou cibuli nakrájíme šikmo na tenká kolečka. Ze snítek omytého a osušeného tymiánu otrháme lístky. Noky za stálého míchání opečeme dozlatova na rozehřátém oleji s česnekem a tymiánem. Omytá rajčata rozkrojíme na čtvrtky, odstraníme semena a nakrájíme na kostičky. Spolu s cibulí přidáme k nokům a prohřejeme. Osolíme a opepříme. Scezený chřest a noky upravíme na ohřátou mísu.
[top]


<<< zpět