Mrkev patří mezi zeleniny bohaté karotenem, který příznivě ovlivňuje látkovou výměnu v těle, přispívá k dobré činnosti srdce, sliznic, žláz a oční sítnice. Posiluje také odolnost těla proti infekčním chorobám. Vitamíny kopmplexu B obsažené v mrkvi spolupůsobí při ochraně nervů. Šťáva z mrkve podávaná malým dětem působí proti průjmům. Nejhodnotnější je mrkev požívaná za syrova.
Kapusta obsahuje víc jak 90% vody. Je zvláště bohatá na síru, fosfor a chlor; 30% celkového množství minerálií tvoří kalcium (draslík). Má cenné čisticí vlastnosti. Zpočátku vaříme v nezakrytém hrnci, aby unikly čpavé látky.

Kedlubny přispívají ke zdravé pokožce a pěkným vlasům. Mladé listy jsou na vitamíny ještě bohatší, proto je nevyhazujeme, ale přidáváme do pokrmů, například do kedlubnového zelí.
Použití v kuchyni: Jemné kedlubny můžeme dusit i smažit, připravujeme z nich polévky, zelí, zadělávané i zapékané pokrmy, jíme je syrové, jako salát a doplňujeme pikantními bylinkový­mi nebo rajčatovými omáčkami. /font>

Pikantní hrášek a mrkev /Indie
250 g mraženého nebo čerstvého hrášku, 2 nakrájené mrkve, 2 lžíce rostlinného oleje, 1 lžička římského kmínu, 2 lžičky jemně nasekaného čerstvého zázvoru, 2 najemno nakrájené čerstvé červené nebo zelené chilli papričky, 5-6 lžic vody, sůl
Suchá kořenná směs: čtvrt lžičky mletého římského kmínu, čtvrt lžičky mletého koriandru, čtvrt lžičky mango prášku, čtvrt lžičky mleté kurkumy


Příprava kořenné směsi: do malé misky dejte římský kmín, koriandr, mango prášek a kurkumu, dobře promíchejte a odstavte bokem. Hrášek a mrkev uvařte každé zvlášť ve vodě. Slijte vodu, propláchněte pod proudem studené vody a odstavte. Na pevné pánvi rozehřejte olej na nižší teplotu, přidejte římský kmín, zázvor a chilli a poduste asi 2-3 minuty. Přidejte hrášek a mrkev a dobře promíchejte. Dále přidejte kořennou směs a za občasného míchání na mírném ohni poduste ještě asi 5 minut.
[top]


Marinovaná karotka
500g karotky, lžička hořčice
marináda: 2 dl vody, vinný ocet, půl sklenky bílého vína, lžička cukru, snítka petrželky, tymián, bobkový list, malý stroužek česneku, 8 lžic oleje, pepř, sůl


Suroviny pro marinádu přivedeme k varu, přidáme očištěné, podélně rozkrojené mrkve a uvaříme téměř do měkka. Pak je vyjmeme, urovnáme na mísu, polijeme marinádou, do níž jsme vmíchali hořčici a necháme vychladnout. Můžeme podávat také jako salát.
[top]


Mrkvový guláš
300 g mrkve (očištěné, nakrájené na kostičky), sój. maso (předem namočíme nebo pro lepší chuť povaříme v zel. bujónu a necháme 1/2 dne odležet), cibule, česnek, pepř, paprika

Na oleji zpěníme cibulku s česnekem, přidáme sój. maso s vývarem, mrkev a koření podle chuti (klasické gulášové je= pepř, paprika, majoránku až před dovařením atp.). Dusíme do měkka. Nakonec zahustíme trochou mouky rozkvedlané v trošce vody.
[top]


Mrkev v košilce [foto]
Mrkev, hraška (hrachová mouka, koření a voda, může být i cizrnová mouka), sůl, rostl. olej

Mrkev nakrájíme na kolečka (zešikma) a vaříme je v páře, aby si zachovaly vitamíny. Až jsou měkké, osolíme je a obalíme v připravené hrašce ředěné vodou. Smažíme na rozpáleném oleji. Necháme okapat na ubrousku. Jsou výborné jako chuťovky i jako hlavní jídlo s přílohou.
[top]


Mrkev na kari
4 mrkve, 1 velká cibule, kari (nejlépe thajského typu), rostl. máslo nebo olivový olej (možno i napůl), sůl, popř. pepř

Cibuli nakrájíme na hrubé proužky, mrkve na špalíčky. Na másle (oleji) zpěníme cibuli, pak velmi krátce kari (může ho být poměrneě dost). Přidáme mrkev, krátce podusíme a pak podlijeme několika lžícemi horké vody. Osolíme a zvolna dusíme pod pokličkou, až mrkev změkne; šťáva by měla být téměř vydušená. Podle chuti okořeníme čerstvě mletým pepřem. Pokrm je vynikající jako příloha, ale může se podávat např. i s bramborovou kaší.
[top]


Pikantní dušená mrkev [foto]
Mrkev, olivový olej, cibule, pepř, příp. i bobkový list, nové koření, sůl, hrášek

4-6 středně velkých mrkví oškrábeme a pokrájíme na kolečka. Na větším množství tuku zpěníme cibuli. Přidáme mrkev, hodně zrnek pepře (nebo pepř mletý), bobkový list a několik zrnek nového koření. Podlijeme vodou a dusíme, až mrkev změkne. Můžeme také přidat hrášek. Výsledkem je pikantní mrkev ve vlastní š%távě. Podáváme s bramborami.
[top]


Balkánský džuveč
2-3 cibule, 1 mrkev, 2 papriky, lžička pálivé papriky, 2 velké brambory, 2 šálky rýže, rajský protlak, koření podle chuti

Cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme na tuku, přidáme brambory nakrájené na větší kostky a smažíme dál, pak přidáme kolečka mrkve, pokrájenou papriku, protlak podle chuti, sůl, koření, pálivou papriku, opranou rýži. Vše promícháme, zalijeme vodou, přikryjeme poklicí a upečeme v troubě do měkka.
[top]


Mrkev s houbami
800g mrkve, 250g čerstvých hub, 50g tuku, 1 velká cibule, sůl, šťáva z 1 citronu, špetka cukru, petrželová nať.

Mrkev nakrájíme na kolečka, očištěné houby na plátky. Na pánvi rozehřejeme tuk, zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nakrájenou mrkev i houby, osolíme, přiklopíme a na mírném ohni asi 20 minut dusíme. Hotový pokrm zalijeme citrónovou šťávou smíchanou se špetkou cukru, solí a jemně pokrájenou petželkou. Podáváme jako samostatný pokrm s vařenými brambory. Můžeme však podávat i jako přílohu.
[top]


Dušená karotka s květákem
100 g karotky, 100 g květáku, libeček, sůl, 1 lžíce oleje, petrželka, kerblík

Zeleninu očistíme, karotku nakrájíme na nudličky, květák rozebereme na růžičky. Podlijeme vodou, přidáme libeček, sůl, olej a dusíme doměkka, šťávu vydusíme. Libeček vyndáme a zeleninu doplníme nadrobno pokrájenými bylinkami.
[top]


Zapečená mrkev s jablky
3 ks mrkve , 2 velká jablka , červené fazole uvařené , rostlinný olej , 1 cibule , 1 česnek , zel. bujón , bobkový list , 1 lžíce kečupu , 1 lžička hořčice , vinný ocet

Oloupeme jablko pokrájíme na měsíčky a pak na větší kousky. Cibuli nakrájíme nadrobno, mrkev na půlkolečka. Česnek s cibulí dáme na pánev na olej, necháme zesklovatět. Přidáváme nakrájenou zeleninu a fazolky, několik kousků bobkového listu, kečup, nebo protlak, hořčici a malinko octa. Mícháme na pánvi, dle chuti přiměřeně osolíme a podlijeme trochou bujónu. Necháme ještě asi pět minut povařit a přendáme na zapékací misku. Zakryjeme alobalem a tak asi 20 až 30 minut zapečeme.
[top]


Jamieho pečená mrkev
450 g mladých mrkviček, oškrábaných, starší a delší šikmo nakrájíme , 1/2 lžičky rozdrceného kmínu , 1 hrst čerstvých tymiánových lístků , 4 vrchovaté lžice rostlinného másla , 1 sklenka vína "chardonnay" nebo jiného obdobného bílého vína (cca 200 ml) , sůl a čerstvě mletý pepř

Troubu předehřejeme na 220°C. Utrhneme asi metr alobalu, přeložíme napůl - použijeme ho pro jistotu zdvojený. Všechno kromě vína, soli a pepře položíme doprostřed alobalu. Zvedneme okraje alobalu, vytvoříme takovou misku a přilijeme víno. Pak mrkev posolíme a opepříme. Z alobalu vytvoříme uzavřený balíček, několika násobným přehnutím okrajů. Pečeme asi 45 minut, tj. dokud mrkev nezměkne. Pokud použijeme mrkev starší a většího v průměru tak pečeme déle - asi hodinu celkem. Nebo nejprve připravíme mrkev v páře.
[top]


Zapečené fazole s mrkví
100 g mrkve, 200 g steril. fazolí, 3 ks jablek, 3 ks cibule, 2 lžíce oleje, 2 stroužky česneku, 0,5 l zeleninového vývaru, 100 g kečupu, 1 lžíce hořčice, 2 lžíce vinného octa, sůl, pepř

Zapečené fazole s mrkví - postup Jablka oloupeme a rozčtvrtíme, vyřízneme jadřinec a nakrájíme na plátky. Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka. Na rozpáleném oleji je asi 5 minut opékáme. Fazole scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme osušit. Česnek a cibuli oloupeme a drobně nakrájíme. Dáme na rozpálený olej, přihodíme bobkový list a necháme zesklovatět. Přidáme fazole a vývar necháme přivést k varu. Vmícháme kečup, hořčici a ocet. K fazolím přidáme dušenou mrkev a jablka, osolíme, opepříme. Dáme do pekáče, zakryjeme a pečeme asi 30 minut při teplotě 180 stupňů.
[top]


Smažená karotka
500g karotky, hrubá mouka, sůl, olej

Karotku omyjeme, oškrábeme a podélně nakrájíme na hranolky tenké asi jako silná zápalka. Hranolky obalíme v mouce a vložíme do rozehřátého oleje. V oleji je necháme tak dlouho, až zrůžovějí. Pak je vyndáme, osolíme a podáváme velmi teplé.
[top]


Mrkvová polévka
2 ks cibule, 5 ks mrkví, olej, voda, sůl, petržel

Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme mrkev nakrájenou na kolečka. Zalijeme vodou a uvaříme. Po dovaření rozmixujeme, ochutíme petrželkou případně i bazalkou.
[top]


Kapusta
Růžičková kapusta, sůl, cibule, olej, majoránka, česnek.

Mraženou kapustu podusíme, podle potřeby podlijeme vodou, osolíme, zahustíme cibulovou jíškou, ochutíme majoránkou, můžeme i česnekem. Lze připravovat bez oleje a zahušťovat moukou rozkvedlanou ve vodě.
Podáváme s bramborami, bramborákem, kroupami, pohankou...
[top]


Křupavé kapustové rolky
kapusta, hladká mouka, olej + náplň podle fantazie

Kapustu rozebranou na jednotlivé listy povaříme v osolené vodě s kostkou zel. bujónu do poloměkka, "žebra" sklepneme paličkou. Na každý list položíme náplň podle své chuti a uvážení (např. směs se zeleninou a sójovou drtí, rýží apod.), zajistíme párátky, obalíme v hladké mouce a smažíme na tuku. Jíme s bramborovou kaší nebo jenom s pečivem.
[top]


Kapustové karbanátky s ovesnými vločkami [foto]
1 menší kapusta, 150 g ovesných vloček, 3 stroužky česneku, 1 malá cibule, 50 g celozrnné špaldové mouky, strouhanka na zahuštění a obalení, sůl, kmín, bazalka, majoránka, olej na smažení.

Kapustu uvaříme v osolené vodě s kmínem do měkka a jemně rozsekáme nožem. V malém množství kapustového vývaru uvaříme vločky s moukou na hustší kaši. Poté smícháme s posekanou kapustou. Přidáme utřený česnek, na oleji usmaženou cibulku, sůl, koření a podle potřeby zahustíme strouhankou. Lžící tvoříme karbanátky, které obalíme v mouce a smažíme na oleji do zlatova. Podáváme s bramborem a řepným salátem.
[top]


Kapusta s fazolemi
125 g bílých fazolí (steril.), 2 pórkové ci­bulky, 1 řapík celeru, 1 stroužek česneku, 2 mrkve, 200 g hlávkové kapusty, 1 lžíce oleje, 750 ml zeleninového vývaru (z kostky), 1/2 lžíce tymiánu, 3 lžíce slu­nečnicových semínek, sůl, pepř

Fazole necháme okapat. Pórkové cibulky a řapík celeru omyjeme, očistíme a pokrájíme. Česnek oloupeme a posekáme. Mrkev omyje­me, oloupeme a nakrájíme na kostky. Kapustu očistíme, omyjeme a nakrájíme na větší kusy. Cibuli, česnek a celer podusíme na oleji. Zalijeme vývarem. Přidáme polovinu tymiánu a vaříme asi 10 min. Vložíme mrkev a kapus­tu a necháme vařit dalších 5 min. Do nádoby přidáme slunečnicová semínka a fazole. Osolíme, opepříme a okořeníme ty­miánem.
Doporučená příloha: Podáváme s celozrnným chlebem.
[top]


Sójové kostky na kantonský způsob
100 g sójových kostek, 300 g bílá kapusta, 120 g žampiony, 120 g paprika – kápie, zel.vývar, sójová omáčka, olej

Sójové kocka namočíme do vývaru, napučané vyžmýkame. Na horúcom oleji orestujeme na rezance pokrájanú kapustu a kápiu, pokrájané šampiňóny a nakoniec pridáme sójové kocky. Podlejeme vývarom, podusíme a prichutíme sójovou omáčkou.
Doporučená příloha: Podávame s ryžou a čerstvou zeleninou.
[top]


Bramborová prostá miska
1 kg brambor, 1 střední kapusta, 2 lžíce rostl. másla, sůl, kmín, špetka majoránky, 1 střední cibule

Brambory oloupáme, nakrájíme na kostičky a v osolené vodě s kmínem uvaříme. Slijeme je a přidáme k nim na jemno posekanou cibulku a máslo. Kastrol přikryjeme a necháme vše po 10-15min. zapařit. Potom brambory rozmačkáme. Pokrájenou kapustu uvaříme zvlášť v osolené vodě. Slijeme ji a přidáme k bramborám. Dochutíme případně solí.
Podáváme v teplých miskách.
[top]


Kedlubnové zelí
Kedlubny, cibule, olej, cukr moučka, ocet, sůl, kmín.

Kedlubny nastrouháme na jemném nebo středním struhadle. Na oleji zpěníme cibulku a přidáme k ní nastrouhanou kedlubnu. Osmahneme, přilijeme vodu, osolíme, můžeme přidat i kmín a dusíme bez pokličky do měkka. Nakonec ochutíme jako hlávkové zelí: cukrem a troškou octa. Podáváme s knedlíky, posypané osmaženou cibulkou. Knedlíky můžeme polít trochou olivového oleje.
[top]


Kedlubnové opékánky
Kedlubny nakrájíme na kolečka a opečeme s olejem a kmínem na plechu nebo pánvi. Podáváme se syrovou zeleninou, brambory a zelenou natí, kari kořením apod.
[top]
Kedlubnová
Kedlubna, rostl. máslo, tofu, sůl, paprika

Kedlubnu oloupáme, jemně nastrouháme a utřeme s máslem. Vmícháme do 250 g tofu, jemně osolíme a opaprikujeme.
[top]




<<< zpět